Vela Luka – plaže turističkog središta Korčule

Vela Luka je naselje i općina koja se nalazi na hrvatskom otoku Korčuli. Preciznije gledano, Vela Luka je na zapadnom dijelu otoka, u jednom od zaljeva koji je dug oko 9 kilometara. Iako je najpoznatija po svom turizmu, Vela Luka je ujedno i općina poznata po ribarstvu i poljoprivredi. Ono što Velu Luku čini odličnom turističkom destinacijom su njene plaže, uvale i kupališta, kao i razna druga izletišta. Spomenimo stoga neke od najistaknutijih plaža Vele Luke te što zapravo nude svojim posjetiocima tijekom turističke sezone.

Plaža Azzurro

Plaža Azzurro, ili u prijevodu s talijanskog jezika “Plava plaža”, jedna je obiteljska plaža u Veloj Luci čija je podloga uglavnom šljunčana s manjim betoniranim dijelovima. 2012. godine, nakon svoje obnove, dobila je puno više prostora za postavljanje ležaljki i sve je češći izbor turista koji se odluče posjetiti Korčulu i Velu Luku. Nalazi se ispred poznatog hotela Posejdon te je među lokalnim stanovništvom zbog toga još poznata i pod tim imenom. Do nje se može doći pješice, biciklom ili automobilom, a od dodatnih pogodnosti posjetiocima nudi ono najosnovnije kao što su kabine za presvlačenje, tuševi, zahodi te mogućnost unajmljivanja suncobrana i ležaljki. Za najmlađe tu su mogućnosti unajmljivanja pedalina te akvaparkova s trampolinom. Za predah i osvježenja pobrinut će se neki od okolnih restorana i konoba smještenih pod predivnim hladom okolnih palmi i borova.

Plaža Proizd

Plaža Proizd jedna je od najljepših plaža, ne samo u Veloj Luci već i na čitavoj Korčuli. Smještena je na samom zapadnu, na otočiću koji nosi isto ime, a riječ je o šljunčanom tipu plaže koji je prigodan za sve uzraste zbog svog blagog ulaska u more. Na žalu se predivno isprepliću plava i tirkizna boja zbog kristalno čiste vode koja će namamiti svakoga na kupanje. Iako plaža ne nudi neke dodatne pogodnosti kao unajmljivanje ležaljki, suncobrana ili rekvizita za dodatnu zabavu, u neposrednoj blizini plaže nalazi se i poneki restoran i mjesto za predah u kojem posjetioci i turisti mogu nešto popiti ili pojesti.

Plaža Batalo

Plaža Batalo smještena je također na otočiću Proizdu, a nalazi se 30-ak minuta brodicom od centra Vele Luke. Riječ je o šljunčanoj plaži koja se nalazi u prekrasnoj sjeni borova koji je okružuju. 2007. godine je upravo ovaj otočić osvojio nagradu za najljepše plaže u Hrvatskoj što je uistinu podiglo popularnost ovom mjestu kao turističkoj destinaciji. Predivno čisto more i krasna atmosfera i više su nego odlična pozivnica svima da posjete ovo mjesto i provedu dan na prekrasnoj plaži. Okružena restoranima i kafićima, ova plaža idealna je za parove koji mogu garantirano provesti predivan romantični dan na njoj.

Jadrolinija Vela Luka

Budući da se Vela Luka nalazi na otoku Korčuli, mnogi bi se mogli zapitati kako i kada mogu posjetiti to mjesto. Za te potrebe turista brine se Jadrolinija. Riječ je o hrvatskoj brodarskoj prijevoznoj tvrtki koja je osnovana 1947. godine. Najmanje tri puta dnevno se može uhvatiti katamaran ili trajekt koji plovi za Velu Luku iz različitih mjesta. Uglavnom su to po jedan katamaran imena “Jelena” i jedan trajekt imena “Korčula” koji obavljaju te dnevne plovidbe. One povezuju Lastovo, Velu Luku, Hvar i Split. Iz Lastova su najčešći polasci za Velu Luku, a veći broj ljudi se odlučuje i za relaciju Split – Vela Luka. Trajekt je također nešto češća opcija putnicima nego što je to katamaran. Najčešća relacija za povratak s otoka Korčule koja broji najviše putnika, a pruža je Jadrolinija: Vela Luka – Split, može se uhvatiti čak tri puta dnevno, uglavnom dva puta prijepodne i jednom u poslijepodnevnim satima.