Omiš – posebnosti predivnog grada iz srca Dalmacije

Iako je Split centar i najpopularnija lokacija Splitsko-Dalmatinske županije, sve se više posjetitelja odlučuje krenuti manje utabanim stazama i istražiti malo više samu okolicu. Nije, stoga, čudno što Omiš sve više dobiva na popularnosti; riječ je o izuzetno slikovitom gradu s onim pravim starim mediteranskim ugođajem upotpunjenim Festivalom dalmatinskih klapa, očaravajućom domaćom gastronomskom ponudom te bogatom kulturnom i povijesnom baštinom koja uključuje i brojne zanimljive priče kao što su one o omiškim gusarima. Bacimo se onda u istraživanje i ostalih posebnosti ovog grada!

Kulturna i povijesna baština

Mirabela je jedan od trajnih podsjetnika na slavne priče iz gusarske prošlosti koje se vežu za grad. Smještena je odmah iznad starog dijela Omiša, što je izuzetno pogodovalo gusarima, koji su spomenutu utvrdu koristili kao vidikovac s kojeg su mogli nadgledati Brački kanal. Tako su zapravo bili sigurni da im nijedan trgovački brod kojeg je ruta vodila pokraj Omiša neće proći nezapaženo.

Mirabela je izgrađena u 13. stoljeću – s tim da je na doista zanimljiv način utvrđena njezina starost. Naime, jedan je od gusara iz tog doba u njezine temelje ubacio stari bizantski novčić koji je budućim generacijama uvelike olakšao proces istraživanja činjenica vezanih za ovu važnu tvrđavu.

Druga je bitna lokacija i Fortica. Riječ je o preko 500 godina staroj utvrdi s koje se pruža izuzetan pogled na otoke Hvar, Šoltu i Brač, rijeku Cetinu te veći dio Poljica. Oni koji su stražarili na ovom mjestu mogli su svoje neprijatelje uočiti dovoljno rano, bez obzira na to iz kojeg smjera dolazili. Upravo im je takva prednost davala dovoljno vremena da se pripreme za nadolazeću opasnost i pomognu da Omiš tijekom povijesti ostane nepokoren.

Fortica je ujedno bila i sklonište u čiju su sigurnost stari Omišani bježali iz svojih kuća za vrijeme bitki. Tamo su u pripremi imali i velike kamene gromade koje su planirali sručiti ako se neprijatelji približe. Srećom, unatoč velikom broju bitki koje su gusari vodili, taj plan nikada nije bio ostvaren što je pomoglo da kuće, ulice i trgovi ostanu očuvani i do danas.

Nadalje, jeste li ikad čuli za ”Kuću sretnog čovjeka”? Intrigantno je ime ova renesansna kuća dobila po natpisu kojeg možete vidjeti iznad ulaznih vrata i koji, preveden s latinskog kaže: ”Zahvaljujem ti, Gospode, što sam bio na ovom svijetu”. Pretpostavka je da je vlasnik kuće bio Ivan Primojević, poznati mjesni odvjetnik i ambasador omiške komune u Veneciji.

Iako se o tom dijelu ne zna mnogo, kuća je jedan od ljepših primjera tradicionalne dalmatinske arhitekture potekle iz venecijanskog razdoblja. U prizemlju se nalaze dnevni boravak i radionica, na prvom katu spavaonice; da bi tek na drugom i najvišem katu bila smještena kuhinja. Povjesničare je dosta dugo zbunjivao ovako nepraktičan način uređenja interijera, sve dok nisu shvatili da je pravi razlog zašto je kuhinja na vrhu taj da bi, ukoliko dođe do požara (koji je u srednjovjekovnom Omišu bila dosta česta pojava), umjesto cijele kuće uništen bio samo gornji kat.

Uz navedene objekte još možete posjetiti i Mostinu, podvodni zid s tajnim prolazom prilagođen gusarskim brodicama, Istočna gradska vrata (iz 16.stoljeća), Crkvu Svetog Petra (iz 10. stoljeća), Ilirsko sjemenište, Staro omiško groblje, Crkvu Sv. Duha i brojne druge zanimljive lokacije koje svjedoče bogatoj kulturno-povijesnoj pozadini ovog izuzetnog grada.

Kanjon rijeke Cetine

Omiš je odlično odredište i za sve pobornike aktivnijeg odmora i netaknute prirode, upravo zbog kanjona rijeke Cetine koji je status zaštićenog prirodnog krajolika dobio još davne 1963. godine. Vezano za već spomenuti povijesni dio – čak i dok prolazite Cetinom, imat ćete priliku vidjeti brojne srednjovjekovne utvrde od kojih su neke (djelomično) razrušene i skrivene, dok preostale i danas uznosito stoje na svojim uzvisinama, prkoseći zubu vremena. Osim toga, područje oko Cetine ujedno je i poprište najbolje organiziranih adrenalinskih aktivnosti poput ziplinea, paraglidinga, raftinga ili vožnje kajakom niz nezaustavljive brzace ove izuzetne rijeke. Dostupan je pritom i kanjoning, zanimljiv način prelaženja Cetine ”pješice” u zaštitnom odijelu.

S druge strane, one koji traže nešto mirnije, čeka uživanje u dugačkim šetnicama uz rijeku ili, pak, panoramskoj vožnji brodom. U ovom će vam dijelu pomoći ponuda lokalnih turistički agencija koje nude raznolike sadržaje, uključujući i jednodnevni izlet na Radmanove mlinice, još jednu zanimljivu destinaciju vrijednu posjete.

Naime, kroz godine je rijeka Cetina na svom putu prema moru usjekla spektakularan kanjon kojem se divimo i danas. Svojom snagom pokretala bi mlinska kola, nakon čega bi se njezin tok smirio u doticaju s morem. U tom se spoju burnog i mirnog toka još prije nekoliko stotina godina spominju i mlinice, koje doživljavaju svoj procvat sredinom 19. stoljeća kad ih u svoje ruke preuzima obitelj Radman.

Upravo po njima ovo posebno mjesto nosi ime i danas; uređeno je kao izletište u čijim ćete krošnjama visokih stabala pronaći izvrstan restoran, kao i idiličnu oazu koja donosi mir, svježinu i neizmjerne prirodne ljepote.

Kamo na plažu?

Omiš je grad koji nudi i hrpu izvrsnih plaža, počevši od Velike plaže koja se nalazi u neposrednoj blizini samog centra grada. Diljem plaže imate predivnu šetnicu ispunjenu raznovrsnim kafićima, restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima.

Tu je još i plaža Brzet, udaljena nekih 15 minuta pješice od samog centra. Riječ je o jednoj od popularnijih kupališnih lokacija koja se proteže na 400 metara uvale okružene borovim šumama u čijoj hladovini možete potražiti utočište od vrućeg ljetnog sunca. Na Brzet se nadovezuje i plaža Nemiri, na kojoj se, osim lješkarenja, možete zabaviti i najmom pedalina ili skutera na vodi. Naravno, najbolja je razbibriga u većini slučajeva rekreativni sport izrazito popularan u Dalmaciji – picigin.

P.S. Ako se želite maknuti od grada, već 12 kilometara dalje čekaju vas Mimice, prekrasno malo mediteransko mjesto s očaravajućim plažama na kojima vas čeka nešto mirnija atmosfera.

Zaključak

Omiš je grad iz srca Dalmacije kojeg karakterizira izrazito burna i intrigantna povijest još od antičkih vremena i srednjovjekovnih priča o gusarima, dok istovremeno nosi i zasluženu titulu turističkog središta rivijere izuzetne ljepote. Istina, ljetna sezona, između ostalog, podrazumijeva i nepoželjne gužve, no bogatstvo krajolika svakako donosi i mogućnost da nađete svoju opuštajuću oazu i uživate u umirujućem ozračju ovog posebnog grada.