Hrvatska na filmskoj karti svijeta – znate li koji su svjetski hitovi snimani u Hrvatskoj?

Po filmskoj produkciji Hrvatska je među najnerazvijenijim zemljama Europe, a izuzetak čine domaće serije koje se periodično snimaju i prikazuju na malim ekranima. Reality show, kulinarski show ili TV kviz najčešći su oblici zabave za TV ekrane dok su filmovi stvarno prava rijetkost.

No, iako je hrvatska kinematografija zapostavljena, Hrvatska je ipak našla svoje mjesto na svjetskoj filmskoj sceni i to kao odlično mjesto za snimanje filmova. Povijesne i prirodne ljepote, pristupačnost ljudi i blizina velikih metropola postali su zanimljivi mnogim filmašima koji su baš ovdje odlučili snimiti svoje svjetske hitove. O kojim je hitovima riječ, gdje su bili smješteni i kako je to izgledalo u posljednjih nekoliko godina pročitajte u nastavku teksta.

1. ZAGREB 

„Medical police“

Netflixova humoristična serija iz 2019. godine dovela je u Zagreb poznatu producentsku ekipu koja je središte grada nakratko pretvorila u vrhunski filmski set. Osim što je Zagreb u ovoj seriji imao veliki udio u scenariju, on je ipak najviše „glumio“ druge europske gradove kao što su Berlin u Njemačkoj, Marseille u Francuskoj, Riga u Latviji, Firenza u Italiji i slični gradovi.

„The Hitman’s Wife Bodyguard“

Ovaj akcijski film, preveden kao „Čuvaj me s leđa“ sniman u travnju i svibnju 2019. godine bio je velika promocija za hrvatski turizam s obzirom na to da su u njemu glumile velike filmske zvijezde poput Salme Hayek, Samuela L. Jacksona i Ryana Reynoldsa. 

Glavni glumci nisu skrivali svoje oduševljenje hrvatskim glavnim gradom, a posebno ima se svidjela jadranska obala i grad Rovinj u kojem je također sniman dio scena. Publiku u Zagrebu najviše je impresionirala scena snimljena na krovu javne garaže u kojoj je bilo mnogo akcije i pucanja, a ovo je bio i jedan od rijetkih trenutaka kada su u Hrvatskoj na djelu bili i pravi paparazzi.

„Mc Mafia“

Ova visokobudžetna serija producirana 2017. godine od strane BBC-a snimana je na lokacijama u Londonu i Zagrebu, ali i na nekim drugim lokacijama u Hrvatskoj. I u ovoj je seriji Hrvatska poslužila kao mjesto za kopiranje ostalih svjetskih gradova pa je tako tunel u riječkim Pećinama glumio tunel u Dohi, KB Dubrava u glavnom gradu Zagrebu je glumila rusku bolnicu, a kavana Johann Franck (također u Zagrebu) postala je senzacionalni noćni klub u Tel Avivu.

„Strike Back“

Posljednja sezona popularne britanske serije „Strike Back“ snimala se u mjestima poput kompleksa Gredelj, Paromlina i Tomašićevoj ulici u Zagrebu. Serija je postigla veliki uspjeh, a posebno valja naglasiti da su gradske vlasti tada otvorile i svoj prvi Filmski ured, prepoznavši važnost snimanja filmova i serija u Zagrebu te veliku korist za promociju hrvatskog turizma.

„The Ipcress File“

Zagreb se u proljeće 2021. godine pretvorio u set za snimanje još jedne britanske serije u kojoj glumi poznata glumačka ekipa: Lucy Boynton, Joe Cole i Tom Hollander. Serija je re-make špijunskog trilera, a najveći dio snimanja odvio se u centru Zagreba i na Tomislavcu.

Posebnu prašinu podigao je dolazak oskarovca Ramija Maleka u Zagreb, čija djevojka Lucy Boynton nosi glavnu žensku ulogu u seriji. Glumcima se grad jako svidio i potvrdili su da će se ovamo i vratiti.

2. DUBROVNIK

„Igra prijestolja“

Dubrovnik je u ovoj svjetskoj uspješnici glumio niti manje ni više nego King’s Landing i tako postao poznat ljubiteljima serije diljem svijeta.  Scene su snimane na mnogo lokacija, koje danas obilaze turisti i ljubitelji serije. Producenti serije su bili oduševljeni arhitekturom i ljepotama pa su snimili i više scena nego je bilo predviđeno, a grad Dubrovnik se proslavio svojom ulogom u više puta nagrađivanom serijalu.

Osim Dubrovnika snimalo se i u Splitu, Šibeniku, Baškoj Vodi i nekim drugim jadranskim gradovima.

„Star Wars: The Last Jedi“

U ožujku 2016. godine Dubrovnik se našao pod opsadom tristotinjak filmskih djelatnika koji su na ovaj prostor došli snimiti scene iz posljednjeg dijela planetarno popularnog serijala „Ratovi Zvijezda: Posljednji Jedi“.

U ovom nastavku, grad Dubrovnik postaje galaktički grad Canto Bight u kojem će se sukobiti likovi koje glume najpoznatija filmska imena poput Marka Hamilla, Daisy Ridley, Adam Drivera, Lupite Nyong’o i drugih.

„Borgia III“

Mjesta u koja se može smjestiti radnja koja se odvija u 15. stoljeću nema puno, ali upravo je Hrvatska jedna od destinacija koja to može omogućiti. Zbog toga su Dubrovnik, Svetvinčenat i Pula postali mjesto snimanja popularne serije „Borgia“ na čak 27 dana.

Ova francusko-njemačko-češka serija prati vrijeme vladavine ozloglašenog pape Borgie i pokazala se kao velika uspješnica te je snimljena u nekoliko sezona.

„Sumrak templara“

Češka TV serija imena „Sumrak templara“ na tri je dana iskoristila lokaciju Dubrovnika kao mjesto za snimanje serije. Od Mula do Kneževog dvora, serija je dočarala vrijeme srednjovjekovnog templarskog vojnog poretka i ponovno stavila Hrvatsku na filmsku kartu Europe kao najbolju lokaciju za snimanje.

„Robin Hood“

Robin Hood je uspješnica Otta Bathursta u kojoj je dio producentskog tima bio i Leonardo DiCaprio. Glavne uloge tumače neka poznata imena kao što su Jamie Foxx, Taron Egerton i Jamie Dornan. 

Igrani film je u Hrvatskoj sniman 17 dana i to na lokacijama Dubrovnika i Završja.

„The Unbearable Weight of Massive Talent“

Bez obzira na pandemiju koronavirusa, 2020. godina dovela je ekipu za snimanje filma u kojem glavnu ulogu nosi poznati Nicolas Cage, a režije se uhvatio Tom Gormican. Snimanje u Dubrovniku trajalo je 15 dana, a u njemu je statiralo čak 300 hrvatskih statista.  

Lokacije snimanja su bile tajne, a glavni glumac se smjestio u najpoznatijoj vili, poznatoj kao Taj Mahal Mediterana, vili „Šeherezadi“, gdje je sniman i dio scena. Glumac je bio oduševljen izgledom grada i pronio odličan glas o njemu.

3. VIS

„Mamma Mia Here We Go Again!“

Film je postigao veliki uspjeh i bio odlična reklama za ovaj predivni jadranski otok.

U rujnu i listopadu 2017. godine filmska ekipa koja je snimala nastavak mjuzikla „Mamma Mia“ okupirala je otok Vis na više od tri tjedna. Među poznatim glumačkim licima moramo izdvojiti Peircea Brosnana, Andy Garciu, Lily James i mnoge druge poznate face.

4. BRIJUNI

„Bosonogi car“

2018. godine film „Bosonogi car“ u potpunosti je sniman na Brijunima, a riječ je o belgijsko-nizozemsko-bugarsko-hrvatskoj suradnji i koprodukciji.

Jedna od važnih uloga u ovoj odličnoj satiri pripala je kćeri Charlie Chaplina, Geraldine Chaplin. Snimanje je trajalo 30 dana, i u njemu je sudjelovalo gotovo pet stotina ljudi.

5. PAG

„The Terror“

„The Terror“ je TV serija nastala u produkciji Ridleyja Scotta čiji su se kadrovi snimali i u Hrvatskoj i to na otoku Pagu. Snimanje se odvijalo u 2017. godini i trajalo je 23 dana pri čemu su se koristile lokacije trajektne luke Žigljen, Beriknice i Goleti.

Serija je bila vrlo uspješna, a kadrovi snimani u Hrvatskoj ponovno su poslužili kao odlična turistička promocija.

„Itsi Bitsi“

Točno 28 dana trajalo je snimanje dansko-švedskog filma koji govori o životu i karijerama članova poznatog danskog rock benda Steppeulvene. Film je bio vrlo dobro primljen u zemljama sjeverne Europe i pokazao jadranski otok kao odličnu destinaciju za odmor.

„Moja luda ljubav“

Talijanski film iz 2018. dirljiva je priča o putu oca i autističnog sina od Italije do hrvatskog otoka Paga gdje počinje njihovo zbližavanje i početak novog i bliskijeg obiteljskog života.

U snimanju filma sudjelovalo je gotovo 500 filmskih djelatnika, a snimanje se odvijalo na raznim lokacijama poput trajektne luke, Beriknice i Goleti na Pagu.

6. ODRANSKO POLJE

„The Master Butcher’s Singing Club“

Jedan od rijetkih filmova koji nije snimljen na obali mora je „Klub raspjevanih mesara“, povijesna drama koja govori o njemačkim iseljenicima u Americi u razdoblju između dva svjetska rata. Odransko mjesto zbog potrebe se filma pretvorilo u američki gradić na punih 25 dana.

Ostatak filma sniman je na lokacijama Lekenika, Knina i Zagreba. Lekenik je već od ranije poznat po snimanju filma „Guslač na krovu“.

7. KORČULA

„Succession“

Finale druge sezone HBO serije „Succession“ snimalo se na raznim dubrovačkim lokacijama, ali i na otoku Korčuli. Snimanje se odvijalo u staroj jezgri i trajalo je tri dana pri čemu su domaćini i turisti mogli uživati u scenama koje su snimala poznata imena poput Briana Coxa i Natalie Gold.

8. HVAR

„Odiseja“

Na Hvaru je 2015. godine snimljen i film o najpoznatijem istraživaču podmorja, Jacques Cousteau. Velik se dio snimanja filma odvijao na lokacijama na Hvaru i to u gradu Hvaru, Jelsi, Starigradu te Paklenim otocima. 

„Made in Chelsea“

Poznati britanski partijanerski reality TV show 2018. je stigao na otok Hvar i poslužio kao izvrsna reklama koja je privukla mlade Britance u ovu poželjnu jadransku destinaciju.

9. OPATIJA

„Diana“

Prekrasna Opatija je 2012. godine poslužila kao pozornica za snimanje igranog filma o najpopularnijoj i najomiljenijoj britanskoj princezi ikada, Diani. Glumila ju je poznata australska glumica Naomi Watts, a film se bazirao na posljednje dvije godine života princeze Dijane, prije njene prerane smrti u Francuskoj 1997. godine.

10. SPLIT

„Bliss“

„Bliss“ je još jedan od filmova koji je djelomično sniman u Hrvatskoj, i to na lokacijama u Splitu i Dubrovniku. U filmu glume poznate holivudske zvijezde Salma Hayek i Owen Wilson, a lokacije izabrane za snimanje su splitske Prokurative, Park-šuma Marjan i mnoge druge prekrasne lokacije koje će oduševiti gledatelje diljem svijeta.