Zaprešić u srcu – grad u dolini triju rijeka

Na sjeverozapadu Hrvatske, smjestio se grad Zaprešić, jedan od najvećih gradova Zagrebačke županije. S oko 25 tisuća stanovnik ovaj grad je treći po veličini u svojoj županiji te je stoga od iznimne gospodarske važnosti.

Zaprešić se sastoji od 9 gradskih naselja, te u njega ubrajamo i sedam okolnih općina, od kojih su najpoznatije Brdovec i Dubravica.

Grad se smjestio u dolini triju rijeka. Save, Sutle i Krapine. Na istoku ovaj grad okružuje gorje Medvedica, te na sjeverozapadu Marijagoričko-zagorsko pobrđe.

Bogata povijest grada

Grad Zaprešić formiran je tek 1995. godine usprkos tome što je područje bilo naseljeno već u pretpovijesti. U obližnjoj općini Brdovcu, kao i u Mariji Gorici te Sv. Križu nađeni su ostatci kamenog oružja iz neolitika, bakrenih predmeta iz eneolitika te predmeta iz željeznog doba. U općini Brdovec također su nađeni ostatci iz Antičkog doba, kada je rimska prometnica od Ljubljane do Siska prolazila kroz općinu.

Grad Zaprešić i okolica nekoć su bili ogromno vlastelinstvo, te se nakon polaganog raspada počinju graditi kurije u kojima žive sitni plemići. Te kurije i danas se mogu posjetiti te krase prekrasan brdoviti krajolik.

Danas je ovaj grad iznimno važan zbog svog prometnog položaja, na sjecištu regionalnih i međunarodnih prometnih pravaca.

Novi Dvori

Glavna atrakcija Zaprešića definitivno su Novi dvori, jedan od najočuvanijeg cjelovitog vlastelinskog kompleksa u Hrvatskoj. Na imanju nalazi se dvorac, kapela sv. Josipa, grobnica obitelji Jelačić, voćnjak, perivoj i druge stambene zgrade.

Smatra se da su Novi Dvori utemeljeni 1611. godine, te da su ih izgradili grofovi Zrinski. Kasnije je imanje bilo u vlasništvu Čikulina, Erdödyja i drugih sve dok nije 1851. godine došlo u ruke bana Josipa Jelačića. Iste te godine dvori su bili temeljito obnovljeni kako bi pasali banu. Novi Dvori ostali su u obitelj Jelačić sve dok nisu otišli pod upravu Matie hrvatske u 1934. godini. U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ove dvore koristio j Ante Pavelić kao svoju rezidenciju.

Neogotičku kapelicu sv. Josipa izgradio je sam ban Jelačić 1885. godine. U toj kapelici sahranjena je devetomjesečna kćer bana, koja je iznenadno umrla. Nakon toga je u kapelici bio sahranjen i sam ban te njegov brat Antun.

Nakon Jelačićeve smrti izgrađen je mauzolej prema njegovoj želji. Ova veličanstvena građevina napravljena d nadzemne  podzemne cjeline s dva polukružna stubišta djelo je poznatog arhitekta Hermanna Bolléa.

Barokni dvorac Oršić

U Gornjoj Bistri smjestio se barokni dvorac Oršić, koji je danas zaštićeno kulturno dobro. Dvorac izgrađen je negdje između 1770. i 1775. te ga j podignuo grof Krsto II. Oršić. Nakon bogate vojne karijere grof se smjestio na svom imanju te je odsjeo u ovome dvorcu.

Dvorac izgrađen je u obliku slova U te ima tri krila. U središtu glavnog krila smještena je Ovalna dvorana koja je ukrašena brojnim prekrasnim iluzionistički slikama. Slike prikazuju bogove Jupitera, Veneru, Dijanu i Kronosa, dok je kupola oslikana sa slikama Dijane i Apolona te muza. Sačuvano je dosta stolarije koja je danas iznimno vrijedna.

Nekada se oko dvorca nalazio prekrasan barokni vrt, ali je danas ovaj perivoj u potpunosti uništen. Dvorac je sada Bolnica za kronične dječje bolesti.

Dvorac Januševec i Laduč

Osim dvorca Oršića, dva značajna dvorca nalaze se i u Brdovcu. Dvorac Januševec nalazi se u naselju Prigorje Brdovećko te je jedan od najvažnijih klasicističkih dvoraca u Hrvatskoj. Sagrađen je 1830. godine za ministra financija, Josipa Vrkljana. Dvorac je često mijenjao vlasnike, sve do drugog svjetskog rada, kada je teško oštećen. Nakon obnove dvorac je postao zaštićeno kulturno dobro i jedno od najljepših građevina svoje vrte u cijeloj državi.

Ovaj dvorac pravokutnog je tlocrta sa središnjom okruglo dvoranom i velikom ložom te se uistinu ističe među ostalim dvorcima Zagrebačke županije.

Dvorac Laduč također se nalazi u Brdovcu, nedaleko od grada Zaprešića. Dvorac koji danas vidimo izgrađen je u 19. stoljeću, iako je na istome mjestu stajala kurija iz 17. stoljeća. Zadnji vlasnici dvorca su bili baruni Vranyczany-Dobrinić koji su imali značajan gospodarski utjecaj na Brdovec i okolicu.

Dvorac Lužnica

U naselju Šibice, nalazi se prekrasni ladanjski dvorac Lužnica koji datira iz 1781. godine. Dvorac se izgradio na mjestu tadašnjeg kaštela. Čak šest generacija obitelji Rauch obitelji posjedovalo je ovaj dvorac, sve do 1924. godine kada je zadnji vlasnik ubijen. Sestre milosrdnice su tada kupile dvora te je on u njihovom vlasništvu i danas. Dvorac je korišten kao prebivalište za starije i umirovljene sestre.

Ovaj trokrilni dvorac izgrađen je u baroknom stilu s uočljivim cilindričkim kulama te je namijenjen samo stanovanju. Dvorac građen je u obliku slova U, s brojnim balkonima te ukrasima.

Prekrasan perivoj s jezerom okružuje spomenutu građevinu i daje joj bajkovit izgled. S mnogo šumaraka i šetnicama, ovo mjesto je savršeno za odmor u prirodi. U parku nalazi se i mnoštvo sjenica za odmor i međusobno druženje.

Danas je uvijek moguće posjetiti pak i diviti se građevini, ali mogu posjetiti i jednu od uređenih dvorana s edukativnim programima, kao i koncertima.

Park prirode Medvednica

Jedna od glavnih atrakcija za planinare jest Medvednica, gorje zapadno od Zaprešića. S čak 70 staza različitih težina i duljina ovo gorje nudi broje programe za sve razine planinara, te čak i za ljude s invaliditetom. Osim što možete uživati u prekrasnim šumama i bogatoj flori i fauni, Medvednica nudi i kulturni program.

Na Malome Plazuru, vrhu južne Medvednice nalazi sa srednjovjekovni burg star više od 8 stoljeća. Izgrađen je 1254. godine nakon provala Tatara koji su u potpunosti uništili grad Zagreb. Ova utvrda tijekom godina mijenjala je brojne vlasnike, te su navodno gospodari utvrde bili i grofovi Celjski, koji su imali iznimno lošu reputaciju u Zagrebu.

Druga turistička atrakcija jest špilja Veternica, kompleks od više od 7 kilometara kanala. Po veličini ova špilja jest šesta u državi te se u njoj konstantno nalaze novi kanali. Neke od detalja u ovoj špiji koje ne smijete propustiti su čeljust špiljskog medvjeda, vrtložni lonci, kameni slap, Zdenac želja i još mnogo toga.

Još jedna podzemna destinacija jest Rudnik Zrinski. Rudnik otvorio se u 16. stoljeću kada je na području rudnika pronađen galenit to jest olovni sjajnik. Iz ove rude dobiva se srebro te su stoga rudari počeli kopati hodnike u podzemlju Medvednice. Ovaj rudnik nije bio unosan te se stoga zatvorio već u 17. stoljeću. Danas rudnik je uređen za posjetitelje koji prolaze hodnicima i slušaju brojne rudarske priče i promatraju skulpture rudara.

Jedna od ljepših atrakcija jest i vidikovac Kameni svatovi  nazvan po nesretnoj ženidbi iz dijela Augusta Šenoe. S ovog vidikovca pada prekrasan pogled na cijeli grad Zaprešić.

Muzej Matija Skurjeni

Na posjedu bana Jelačića nalazi se trokatna žitnica koja je 200. godine preuređena u Muzej Matije Skurjenija. Ovaj umjetnik sudjelovao je u stvaranju Društva naivnih umjetnika Hrvatske te je većinu života proveo u Zaprešiću. Matija donirao je svoj fond slika gradu koji je na poticaj njegove suradnice Milke Kobešćak otvorio galeriju koja je zatim prerasla u muzej. U muzeju moguće je pogledati njegova ulja na platnu, grafike i crteže, te prekrasne prikaz ruševina i špilja te misterioznih pejzaža koji krase njegov rad.

Aktivnosti u prirodi

Zaprešić je grad koji cijeni sport te stoga nudi rojne atrakcije za sve ljubitelje rekreacije i prirode. Osim predivne Medvednice, odlična destinacija je i Golf centar u blizini Novih Dvora. Ovaj centar napravljen je za sve vrste igrača: od početnika pa do vrsnih sportaša. Ovo mjesto je odlično za sve one koji žele naučiti ponešto o sportu i okušati se u njemu – postoje brojne kratke, srednje i duge staze te je savršeno za one koji postepeno napreduju.

Na brijegu povrh ovih dvora nalazi se konjički klub koji je udaljen samo 3 kilometara od centra grada. Osim organiziranih treninga kako biste naučili jahati, organiziraju se i brojne utrke za sve one koji žele gledati ove veličanstvene životinje u akciji. Okruženi prirodom i daleko od gradske vreve, možete se opustiti uz jahanje i brigu o konjima.

Na južnom ulazu u Zaprešić smjestilo se jezero Zajarki koje je savršeno za ribolov. Voda je bogata šaranima te stoga privlači sve ljubitelje rekreativnog ribolova. Ovo jezero je i kupališna destinacija te stanovnici Zaprešića već pedesetak godina koriste ovo jezero kako bi se ohladili u vrućim ljetnim danima.

Shopping destinacija

Dobar prometni položaj Zaprešića, na samoj autocesti A2, uvjetovao je njegov razvitak. Tako se uz samu autocestu otvorio obiteljski centar West Gate. Ovaj centar površinom je najveći u Europskoj uniji te je zbog velikog broja dućana usputna destinacija svima koji prolaze kroz Zaprešić. U ovome centru nemoguće je ne naći ono što tražite pa ga stoga posjećuju svi iz Zagreba i okolice.