Kongo – 12 destinacija koje obavezno morate posjetiti

kongo
Foto: Shutterstock

Kongo je neobrađeni dijamant za putnike željne autentičnih destinacija, prirodne baštine i impresivne kulturne raznolikosti. Ono što se prvo veže za Demokratsku Republiku Kongo tešku povijest zbog čega je zemlja proživjela duga razdoblja nestabilnosti. Iako ćete tijekom putanja morati slijediti dane upute zbog velike stope kriminaliteta i opasnosti, svakako vrijedi doći u zemlju čarobne priroda i istražiti brojne nacionalne parkove. Pogledajmo najbolja mjesta za posjetiti u Kongu!

Kongo – tradicionalna kultura i običaji

Među etničkim skupinama koje čuvaju svoju kulturu predaka ili dobar dio nje su pigmejske skupine s područja Ekvatora i s istoka zemlje. Ako želite zaroniti u svijet tradicijske kulture, posjetite regije Kasai i Katanga. U ove dvije regije naći ćemo dobar broj etničkih skupina koje su i danas tradicionalne. Među tim skupinama ističu se Pende, etnička skupina koja poznaje svoju povijest, nastavlja prakticirati svoje rituale inicijacije i ponosna je na svoju tradiciju. Bez sumnje, istraživanje teritorija Pende jedan je od sjajnih aspekata svakog putovanja u Kongo.

12 Kongo destinacija koje morate posjetiti

kongo
Foto: Shutterstock

Kinshasa

Glavni grad Demokratske Republike Kongo, kao i jedna od 11 pokrajina je Kinshasa. Grad s više od 17 milijuna stanovnika, osnovao je Henry Stanley u kasnom 19. stoljeću kao trgovačko mjesto, a sada ga uspoređuju s afričkim New Yorkom. Uživajte u vožnji brodom po Kongu ili pikniku s roštiljem na njegovoj obali. Marche des voleurs, ili gradska tržnica, šarena je i vrlo zabavna. Ovdje postoji velika kultura ulične umjetnosti i ako sjednete u jedan od malih kafića u blizini, umjetnici će doći i pokazati vam svoja djela za prodaju. Grad je to koji morate posjetiti barem jednom ako imate priliku.

Lola ya Bonobo

Lola Ya Bonobo je utočište za siročad bonoba i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u području Kinshase. Bonoboi se love zbog mesa, a kada majka bude ubijena, bebe se često uzimaju i prodaju na crnom tržištu kao kućni ljubimci. Utočište pokušava oporaviti što je više moguće životinja kako bi mogli sigurno živjeti svoje živote. Utočište se prostire na 30 hektara šume i možete posjetiti nekoliko hranilišta koje osoblje koristi za praćenje majmuna. 

Nacionalni park Garamba

Smješten u sjeveroistočnom Kongu, u blizini Srednjoafričke Republike i Južnog Sudana, Nacionalni park Garamba, mjesto svjetske baštine, postoji od 1938. godine, što ga čini jednim od najstarijih nacionalnih parkova u Africi. S mješavinom velike savane valovitih travnjaka i guste suhe šume, Garamba je posljednje zaštićeno područje za najveću populaciju slonova i ugrožene kordofanske žirafe u Kongu.

Nacionalni park Maiko

U zemlji udaljenih lokacija i nacionalnih parkova, Maiko je najnepristupačniji nacionalni park u Demokratskoj Republici Kongo. Također je jedini park u kojem se nalaze tri endemske vrste: Okapi, Kongo paun i Grauer gorila. I ne zaboravite čimpanze, slonove, leoparde i bongose. Iako nije dobro poznata ili posjećena, zaštita šume važna je na globalnoj razini za rješavanje klimatskih promjena. Unutar granica Maika nalazi se narod Simba Mai Mai, koji je ovamo pobjegao 1960-ih tražeći neku vrstu političkog azila. Danas vlada radi na preseljavanju otprilike 700 stanovnika kako bi zaštitila šumu.

Nacionalni park Salonga

U srcu središnjeg bazena rijeke Kongo, Nacionalni park Salonga, mjesto je svjetske baštine od 1984. godine. Radi se o najvećem zaštićenom području guste tropske šume na afričkom kontinentu. Salonga sadrži 40 posto svjetske populacije bonoba i jedini je park sa statusom nacionalnog parka u Kongu. Ovo je jedan od najudaljenijih nacionalnih parkova u Kongu, što ga čini vrlo teškim za pristup. Iako je najbolji način za pristup Salongi zračnim putem. Salonga je također dom mnogim ugroženim endemskim vrstama kao što su bonobo, kongoanski paun, šumski slon i afrički krokodil s tankom njuškom.

Nacionalni park Virunga

Smješten na istočnom rubu Demokratske Republike Kongo, Nacionalni park Virunga, mjesto svjetske baštine, najstariji je nacionalni park u Africi i smatra se jednim od najneobičnijih prirodnih mjesta na svijetu. Dvije glavne aktivnosti koje se mogu obaviti u Virungi su posjet planinskim gorilama i treking do vrha planine Nyiragongo, aktivnog vulkana koji sadrži najveće jezero lave na svijetu.

Nacionalni park Kahuzi Biega

Stvoren je 1970. kako bi zaštitio istočne nizinske gorile, a samo deset godina kasnije proglašen je mjestom svjetske baštine UNESCO-a. Danas su gorile još uvijek ugrožene, ali kvaliteta njihovog života se poboljšala i uvjeti se poboljšavaju svake godine. U parku ćete pronaći nevjerojatnu biološku raznolikost, poput endemskih biljaka, slonova, čimpanza, antilopa i servala.

Vulkan Nyiragongo

kongo
Foto: Shutterstock

Ovaj nevjerojatni vulkan od 3000+ metara zadnji je put eruptirao 2011.godine, uništivši do 15 posto okolnog zemljišta i ostavivši više od 120 000 ljudi bez krova nad glavom. Eruptirajući 34 puta u posljednjih 130 godina, Nyiragongo se nalazi na spoju gdje se afrička tektonska ploča raspada. Krajolik oko Gome je nevjerojatan, a izgleda poput rudnika ugljena iznad zemlje. Unutar kratera nalazi se aktivno jezero lave koje se ponekad može posjetiti. Područje se lijepo oporavilo od prošle erupcije i pronaći ćete mnoštvo novih trgovina i tržnica koje možete posjetiti.

Jezero Kivu

Uz granicu između Konga i Ruande, nalazi se jezero Kivu – šesto najveće jezero u Africi. Jezero Kivu, jedno od niza slatkovodnih jezera u regiji, nudi lijepe slikovite vožnje između gradova koji su raštrkani njegovim obalama. Od Cyangugua do Gisenyija, glatka i vijugava cesta nudi zadivljujuće poglede. Bezbroj stabala banana i eukaliptusa nižu se uz cestu, a mještani će zastati i mahnuti dok prolazite. Gisenyi je najveći grad koji je nekoć bio kolonijalno odmaralište i stoga ima neke lijepe stare vile i izvrsna mjesta za zaustavljanje na koktel u zalasku sunca.

Okapi Wildlife Reserve

kongo
Foto: Shutterstock

Ovaj UNESCO-ov rezervat svjetske baštine jedinstven je po velikom broju primata i egzotičnih ptica koje ga zovu domom. Postoje nevjerojatne mogućnosti za planinarenje do nekih još nevjerojatnijih slapova unutar rezervata. Krajolik uz rijeke Epulu i Ituri sigurno će vas zadiviti, a ovdje možete vidjeti i nomadska pigmejska plemena lovaca Efe i Mbuti.

Slapovi Boyoma

Nekada nazvani Stanley Falls, Boyoma su dugačak niz slapova smještenih duž rijeke Lualaba. Nakon ukupnog pada od 61 metra i na kraju sedme katarakta, rijeka se spaja s rijekom Kongo. Pleme ribara Wagenya živi u regiji i nakon generacija života uz ovu jedinstvenu rijeku, razvili su posebne metode hvatanja ribe. Njihove drvene tronošce vidjet ćete u brzacima, a služe za podupiranje košare i mreže za ribare.

Otok Idjwi

Dvosatna vožnja brodom od grada Bukavu odvest će vas do Idjwija, bujnog otoka zelenih planina i nevjerojatne bioraznolikosti. Idjwi izgleda kao sasvim drugi svijet unutar Konga: turisti se često dočekuju sa svježim voćem, a motocikl ili hodanje dva su glavna načina prijevoza. Pješačenje po otoku je idilično i mirno. Stanovnici se ponose time što nikada nisu vidjeli rat na svojoj zemlji i brzo ćete osjetiti razliku koja to čini. Smještaj je oskudan, ali za one avanturiste koji stignu na ovaj prekrasan otok, majka priroda će to više nego nadoknaditi.