Kairo: 15 najboljih atrakcija koje će vas oduševiti

Kairo: 15 najboljih atrakcija koje će vas oduševiti
Unsplash

Kairo je jedan od najvećih svjetskih megagradova. Što se tiče povijesnih znamenitosti, malo je gradova koji se mogu natjecati s Kairom, ali glavni grad Egipta nudi mnogo više stvari koje možete učiniti osim muzeja i džamija.

Koliko god lijep i bogat povijesnim ukrasima koliko je zbunjujući i napad na osjetila posjetiteljima koji prvi put dolaze, Kairo je obično grad koji putnici vole i mrze u jednakoj mjeri.

Njegova čista buka, zagađenje i promet mogu otežati prvi posjet ovom mjestu, ali glavni grad Egipta ima toliko toga za ponuditi putnicima koji gledaju dalje od svojih problema.

Pun elana, Kairo je najbolje mjesto za posjetiti u zemlji kako biste osjetili moderni egipatski ulični život. Nijedno putovanje u Egipat nije potpuno bez boravka u gradu koji Arapi zovu Umm al-Dunya (Majka svijeta).

Glavna turistička atrakcija koju svi ovdje žele vidjeti su piramide u Gizi na pragu grada, ali sam grad prepun je velikih spomenika koji obuhvaćaju stoljeća povijesti.

U Kairu ima toliko stvari koje možete učiniti da ćete moći pokriti samo dio na jednom putovanju.

Kairo
Unsplash

Kairo i njegove najbolje atrakcije

Kako biste lakše usredotočili svoj posjet i planirali vrijeme, upotrijebite ovaj popis najboljih atrakcija u Kairu.

1. Oduševite se piramidama u Gizi

Piramide u Gizi su poludnevni izlet broj jedan u Kairu i najbolja stvar koju treba učiniti na svačijem itineraru.

Na samom rubu grada, na visoravni Giza, ovi pogrebni hramovi iz četvrte dinastije stoljećima oduševljavaju putnike i nastavljaju biti jedna od glavnih znamenitosti Egipta.

Keopsova piramida (također nazvana Velika piramida ili Khufuova piramida) najveća je piramida grupe Giza, a njezina unutrašnjost s uskim prolazima može se istražiti, iako se nema što vidjeti, osim obične grobne komore s prazan sarkofag.

Južnije na visoravni nalazi se Kefrenova piramida (također poznata kao Khefrenova piramida), s unutarnjim tunelom u koji se može ući, i manja Mikerinova piramida (Menkaureova piramida).

Ove posmrtne hramove čuva Sfinga lavljeg tijela i lica faraona; jedan od ikoničnih spomenika antičkog svijeta.

Solarni brod (jedan od ceremonijalnih solarnih brodova koji je iskopan u blizini piramida u Gizi), koji je nekada bio izložen u muzeju neposredno iza Velike piramide, premješten je u GEM.

Piramidalni plato nalazi se na rubu predgrađa Gize, otprilike 13 kilometara jugozapadno od središnjeg grada.

Većina ljudi dolazi taksijem, ali do njega se može doći i kombinacijom koja je lakša nego što mislite: odvezete se metroom do Gize i zatim uskočite u lokalni minibus koji vas ostavlja ispred ulaza.

Budući da je područje oko piramida u Gizi prilično prostrano, mnogi se putnici odlučuju obići to područje obilaskom, koji često uključuje jahanje na devi ili konju.

Dobra opcija za posjetitelje koji prvi put dolaze je privatni poludnevni izlet do piramida u Gizi s jahanjem deva. To uključuje preuzimanje i odlazak u vaš hotel, vodiča, ručak i 25 minuta na devi.

2. Pogledajte jednu od najvećih svjetskih zbirki u Egipatskom muzeju

Apsolutno zapanjujuća zbirka antikviteta izložena u Egipatskom muzeju u Kairu čini ga jednim od najvećih svjetskih muzeja. Trebao bi vam doslovno čitav život da se zaista uživite sve što prikazuje.

Muzej je 1857. godine osnovao francuski egiptolog August Mariette i preselio se 1897. godine u svoj sadašnji dom – u prepoznatljivu puderasto-ružičastu vilu u središtu Kaira.

Da, zbirka je loše označena i nije dobro postavljena zbog prostornih ograničenja (a samo je djelić njezine ukupne građe stvarno izložen).

Glavni izlošci muzeja, uključujući Tutankhamunove galerije, koje će činiti vrhunsku izložbu unutar novog GEM-a, definitivno se sele.

U međuvremenu, u travnju 2020., Zbirka kraljevskih mumija Egipatskog muzeja prebačena je u Nacionalni muzej egipatskih civilizacija (NMEC) kako bi se ogromna količina egipatskog faraonskog bogatstva dodatno podijelila između muzeja u Kairu.

Ako ste u stisci s vremenom, krenite ravno do Tutankhamunove galerije.

Ovdje izloženo blago pronađeno je u grobnici Tutankamona, nasljednika Amenofisa IV (kasnije Ehnatona), koji je umro u dobi od 18 godina.

Grobnica, koju je otkrio Howard Carter u Dolini kraljeva 1922. godine, sadržavala je najveću i najbogatiju skupinu grobnih predmeta ikada pronađenu netaknutom u egipatskoj grobnici.

Nakon toga, ne propustite prošetati egipatskom kolekcijom nakita (soba 4) koja sadrži više sjaja nego što ćete ikada više vidjeti u svom životu.

Egipatski muzej nalazi se tik uz Midan Tahrir, središnji trg u središtu Kaira.

Najlakši način da ovamo dođete je uzeti kairski metro do stanice Sadat (na Midan Tahriru) i slijediti putokaze za izlaz do muzeja.

3. Divite se džamiji Al-Azhar

Džamija Al-Azhar najljepša je građevina Fatimidskog doba u Kairu i jedna od najranijih sačuvanih džamija u gradu, dovršena 972. godine.

Također je jedno od najstarijih sveučilišta na svijetu – kalif El-Aziz mu je dao status sveučilišta 988. godine (drugo sveučilište koje se natječe za status “najstarijeg” je u Fesu), a danas je Sveučilište Al-Azhar još uvijek vodeći teološki centar islamskog svijeta.

Glavni ulaz su Vrata brijača na sjeverozapadnoj strani zgrade, uz neo-arapsko pročelje koje je sagradio Abas II.

Ostavite cipele na ulazu i uđite u središnje dvorište. S vaše desne strane nalazi se medresa El-Taibarsiya koja ima mihrab (molitvenu nišu) iz 1309. godine.

Iz središnjeg dvorišta pruža se najbolji pogled na pet minareta džamije, koji pokrivaju zgradu.

S druge strane dvorišta nalazi se glavna molitvena dvorana, koja se prostire na ogromnih 3000 četvornih metara. Prednja polovica je dio izvorne zgrade, dok je stražnju polovicu dodao Abd el-Rahman.

Džamija Al-Azhar nalazi se u samom srcu islamske četvrti Kaira i do nje je lako doći taksijem.

Ulica Al-Azhar ide istočno od Midan Ataba u središtu grada točno do trga gdje se nalazi džamija.

Putovanja u Egipat
Unsplash

4. Istražite koptsku povijest u starom Kairu (koptski Kairo)

Ova mala skupina vijugavih uličica ispunjena crkvama nalazi se unutar zidina Starog Babilona, gdje je rimski car Trajan prvi put sagradio utvrdu uz Nil.

Dijelovi rimskih tornjeva još uvijek nadvisuju glavnu ulicu.

Koptski muzej ovdje sadrži mnoštvo informacija o egipatskom ranom kršćanskom razdoblju i dom je jedne od najboljih egipatskih zbirki koptske umjetnosti.

U susjedstvu, Viseća crkva iz 9. stoljeća sadrži neke prekrasne primjere koptske arhitekture. Osnovana u 4. stoljeću, crkva je izvorno izgrađena iznad rimskih tornjeva (otuda i ime) i znatno je obnovljena tijekom 9. stoljeća.

Međutim, za mnoge kršćanske putnike, pravi vrhunac posjeta ovom okrugu je crkva Svetog Sergija i Bakha gdje lokalna legenda kaže da su Djevica Marija, mali Isus i obitelj sklonili tijekom masakra kralja Heroda nad muškim bebama.

Dalje u četvrti dolazite do sinagoge Ben Ezra za koju se kaže da je izgrađena blizu mjesta gdje je beba Mojsije pronađena u trsci.

Neposredno izvan četvrti možete posjetiti i džamiju Amra Ibn al-Asa; koja je prva džamija izgrađena u Egiptu.

Do koptskog Kaira najlakše je doći kairskom metroom do stanice Mar Girgis.

5. Provedite vrijeme istražujući Saqqaru i Dahshur

Ogromna nekropola Saqqara i obližnje mjesto Dahshur dom su “drugih piramida”, a jednodnevni izlet ovdje jednako je koristan kao i izlet do piramida u Gizi. Nalazišta su otprilike 30 kilometara južno od Kaira.

Stepenasta piramida najpopularnija je turistička atrakcija Saqqare, ali cijelo je područje prepuno predivno oslikanih grobnica koje vrijedi istražiti u nekoliko sati.

Nemojte propustiti ni Serapeum, gdje su pokopane mumije svetih bikova Apisa, i Tijevu Mastabu, sa svojim živopisnim i detaljno oslikanim zidovima.

Saqqara je vrlo velika, a njezina povijest kao grobnog mjesta tako je široka da se iskapanjima i dalje otkrivaju nalazi koje hvataju naslovne stranice u cijelom svijetu.

Odmah niz cestu nalazi se Dahshurova crvena piramida i savijena piramida koje nikako ne smijete propustiti. Očekujte da čak i najkraći itinerer traje najmanje pola dana.

6. Pogledajte kraljevske mumije na NMEC-u

Za razliku od mnogih drugih velikih muzeja u Kairu, koji svi koncentriraju svoje izložbe na jedno određeno razdoblje, Nacionalni muzej egipatskih civilizacija (NMEC) posvećen je pričanju cijele priče o ljudskoj povijesti Egipta pod jednim krovom.

Muzej je djelomično otvoren 2017. godine i polako nadopunjuje postave. Njegova atrakcija stigla je u travnju 2020., kada je Zbirka kraljevskih mumija ovdje pronašla svoj novi stalni dom.

Iako cjelokupna zbirka muzeja ni na koji način još nije potpuna, ovo je mjesto gdje sada možete vidjeti najpoznatije egipatske faraonske mumije.

Ramzes II i III, Hatšepsut, Amenhotep I i Seti I i II među vrlo su poznatim imenima 22 mumije koje su izložene u posebno dizajniranoj Galeriji kraljevskih mumija.

NMEC je u Fustatu i lako se kombinira s posjetom starom Kairu (koptski Kairo). Muzej je udaljen tri kilometra hoda od koptskih crkava u Kairu ili kratke vožnje taksijem.

Muzej
Unsplash

7. Kupujte usred labirinta Khan el-Khalili

Khan el-Khalili jedno je od najboljih svjetskih shopping iskustava.

Ovaj souq (bazar) labirintska je zbirka uskih uličica osnovanih kao trgovačka četvrt 1400. godine nove ere, koja još uvijek odzvanja zvekom metalskih radnika i kujundžija.

Glavne ulice odavno su se u potpunosti prepustile turističkoj trgovini (s mnoštvom jeftinih izloženih papirusnih slika i plastičnih piramida), ali skreću s glavne ulice u okolne uličice, a sićušne trgovine i pretrpane radionice neke su od najbolja mjesta za posjetiti kako biste kupili tradicionalne proizvode u Egiptu.

Ovdje ćete pronaći apsolutno sve, od antikviteta i raskošnih metalnih sjenila do lokalno tkanog tekstila.

Dok ste ovdje, svratite i do najpoznatijeg kafića u Kairu, Fishawis, gdje se sirupasta arapska kava i slatki čaj velikom brzinom dijele turistima i lokalnim trgovcima.

Za kupce, glavna ulica souq je ulica Al-Muski (koja se naziva ulica Gawhar al-Qaid na njenom istočnom kraju).

Radionice zlata i srebra uglavnom se okupljaju sjeverno od raskrižja ove ulice s ulicom Al-Muizz Li-Din Allah, dok je dio tržnice začina južno.

Tržnica je s istočne strane omeđena džamijom Sayyidna el-Husein, izgrađenom 1792. godine u čast unuka proroka Muhameda.

Najlakši ulazak u područje Khan el-Khalili je iz ulice Al-Azhar, direktno preko puta džamije Al-Azhar.

8. Ne propustite pogled na grad u Citadeli

Saladin je 1176. sagradio kairsku citadelu na glavnom mjestu u podnožju brda Mokattam.

Izvorna struktura koju je postavio odavno je nestala, osim istočnih vanjskih zidova, ali ostavština vladara napravila je ovdje svoje dodatke.

Džamija Muhameda Alija je najpoznatiji spomenik i glavni razlog posjete. S nadimkom “Alabaster džamija”, njezin bijeli kamen i visoki, neproporcionalno vitki minareti jedna su od velikih znamenitosti Kaira.

Drugi veliki razlog da dođete ovamo su pogledi na grad; uputite se na Gawhara Terrace za najbolju panoramu u gradu.

Samo sjeveroistočno od džamije Muhammeda Alija nalazi se džamija El-Nasir, koju je 1318.-35. izgradio Mohammed el-Nasir.

Zbirka prilično polovičnih muzeja (Muzej policije, Nacionalni vojni muzej i Muzej kočija) zauzimaju neke od drugih zgrada na licu mjesta i više ih se isplati pogledati zbog arhitekture stvarnih zgrada nego zbog samih izložaka.

Ako se osjećate energično, možete prošetati do područja citadele od Bab Zuweila, tako što ćete krenuti ulicom Khayyamiyya. Hodanje traje oko 30 minuta.

9. Divite se mamelučkoj arhitekturi u Sultan Hassanovoj džamiji

Jedan od najboljih primjera mamelučke arhitekture na svijetu, Sultan Hassanova džamija je vizija islamske umjetnosti s obiljem stalaktitnih detalja i zamršenih arabesknih obilježja.

Građena je od 1356. do 1363. godine za sultana Hassana el-Nasira.

Masivna glavna vrata na sjevernom uglu visoka su gotovo 26 metara, a minaret na južnom uglu je najviši u Kairu sa 81,5 metara.

Glavna vrata vode u kupolasto predvorje, iza kojeg su malo predvorje i hodnik koji vodi u kićeno otvoreno dvorište usredotočeno oko fontane.

Odavde željezna vrata vode u sultanov mauzolej gdje su još uvijek sačuvani stalaktitski pandantifivi originalne kupole. U središtu komore nalazi se sultanov sarkofag.

Izravno nasuprot džamiji sultana Hassana nalazi se džamija El-Rifai, izgrađena 1912. godine da u njoj bude smještena grobnica Khediva Ismaila i konstruirana kao kopija starijeg susjeda.

Ovdje je pokopan i bivši iranski šah Mohammed Reza Pahlavi (1919.-1980.).

Obje džamije istaknuto se nalaze na Midan Salah ad-Din, neposredno ispod Kairske citadele.

Džamija
Unsplash

10. Posjetite Muzej islamske umjetnosti

Muzej islamske umjetnosti u Kairu posjeduje jednu od najvažnijih zbirki bliskoistočne umjetnosti u svijetu.

Ozbiljna šteta pretrpljena napadom bombom 2014. godine rezultirala je time da je ovaj muzej godinama zatvarao svoja vrata za javnost, ali srećom sada je ponovno otvoren.

Među mnogim ostalim predmetima, izložene su otomanske pločice, ajubidska keramika, freske, drvene intarzije s delikatnim uzorcima, kovanice, izrezbareni mramorni nadgrobni spomenici i tepisi u tonovima dragulja.

Svakako provedite neko vrijeme pregledavajući iluminirane Kur’ane i eksponate bogato ukrašene keramike, staklenog i metalnog posuđa.

Zatim prijeđite na divljenje bogato ukrašenoj zbirci nakita i sobama posvećenim astronomiji i drugim znanostima, gdje ćete pronaći vrlo detaljne astrolabe i drugu opremu.

Posjet ovome je putovanje kroz širinu i bogatstvo islamskog nasljeđa.

Muzej se nalazi na rubu povijesne četvrti Kaira, pa je dobro mjesto za početak ili završetak posjeta četvrti. Nalazi se na pješačkoj udaljenosti (nakon što prijeđete užasno prometnu glavnu cestu) do Bab Zuweile.

11. Popnite se na krov Bab Zuweila

Od svih vrata povijesne četvrti Kaira, Bab Zuweila su najzanimljivija.

Možete se popeti na vrh ove relikvije iz srednjovjekovnog doba (sagrađene u 11. stoljeću) s koje se pruža prekrasan pogled s krova na cijelo susjedstvo.

Sama vrata imaju dva minareta i posljednja su južna vrata starog grada koja još uvijek postoje.

Odmah do vrata nalazi se crveno-bijela kamena džamija Sheikh al-Mu’ayyad, a nekoliko koraka dalje su fascinantni štandovi s rukotvorinama u Ulici izrađivača šatora, gdje se svijetla egipatska tkanina koristi za vjenčanja i druge posebne prigode, a prodaje se na veliko.

12. Prošećite ulicom Al-Muizz li-Din Allah

Sjeverni dio ulice Al-Muizz li-Din Allah oivičen je lijepim mamelučkim zgradama, koje su mukotrpno vraćene u svoj nekadašnji sjaj.

Medresa as-Salih Ayyub, izgrađena 1247. godine, izlog je mirne jednostavnosti islamske arhitekture.

Točno preko puta medrese nalazi se raskošna medresa Qalaun, koja se s pravom smatra jednim od najvećih arhitektonskih trijumfa mamelučkog razdoblja.

Dovršio ju je 1293. godine Qalaunov sin, Muhammad al-Nasir, a interijer je do vrha prepun zamršenih pločica, finog mramora, mozaika od sedefa i prozora od obojenog stakla. Qalaunova medresa je također funkcionirala kao bolnica kada je prvi put otvorena.

Malo sjevernije nalazi se mlađa (izgrađena 1309. godine) medresa an-Nasr Mohammeda s obiljem raskošnih detalja koje možete posjetiti prije nego što dođete do fantastičnog Muzeja egipatskog tekstila sa zbirkom koja obuhvaća faraonsko doba sve do islamskog razdoblja.

Piramide u Gizi
Unsplash

13. Posjetite Ibn Tulun džamiju

Drugu najstariju džamiju koja još uvijek postoji u Kairu, Ibn Tulun džamiju, sagradio je abasidski guverner Ahmed Ibn Tulun između 876. i 879. godine.

U vrijeme kada je izgrađena bila je to najveća džamija koja je postojala.

Kolonade glavnog dvorišta imaju izložene brojne sačuvane fragmente zamršenih frizova i otvaraju se prema nizu dvorana s uskim pročeljima.

Glavna molitvena dvorana (na južnoj strani dvorišta) još uvijek čuva fragmente svog starijeg ukrasa od rezbarene štukature i drveta, a mihrab ovdje ima ostatke svog izvornog zlatnog mozaičkog ukrasa.

Na sjevernoj strani džamije je minaret visok 40 metara s finim potkovastim lukom nad ulazom i spiralnim stubištem koje se proteže kroz unutrašnjost. Napravljena je po uzoru na minarete Velike džamije u Samari na Tigrisu.

Ako se popnete uz 173 stepenice do njegove gornje platforme, pruža se izvrstan pogled na more kuća na sjeveru i na brda Mokattam na istoku.

Lagana je šetnja od džamije Sultan Hassan do džamije Ibn Tulun hodajući ravno ulicom Al-Saliba.

14. Opustite se usred zelenila parka Al-Azhar

Izgrađen iznad onoga što je u biti bilo srednjovjekovno odlagalište smeća, park Al-Azhar zelena su pluća povijesne četvrti Kaira.

Otvoren je 2005. godine i pruža prijeko potreban predah u prenapučenom kaosu kairske ulične vreve.

Iznutra su veličanstveno njegovani vrtovi i lijepo su mjesto za večernju šetnju, pogotovo zato što su pogledi na cijeli stari grad odavde prekrasni u vrijeme zalaska sunca.

Tu je i nekoliko restorana, tako da je savršeno mjesto za odmor nakon dugog dana razgledavanja.

Ako dođete vikendom, park je prepun lokalnih obitelji koje bježe od okolne buke prometa koja čahuri ostatak Kaira.

Park Al-Azhar najlakše je posjetiti taksijem, ali ako ste već u povijesnoj četvrti Kaira i nije prevruće, možete skrenuti istočno u ulicu Darb al-Ahmar od Bab Zuweila i prošetati do donjeg ulaza u park .

15. Istražite okrug Nil Island u Zamaleku

Otok Gezira na Nilu dom je okruga Zamalek i većine umjetničkih butika i hipsterskih restorana u Kairu.

Datira iz sredine 19. stoljeća, a cijelo područje ima izrazito europski ugođaj u svojoj arhitekturi sa širokim bulevarima okruženim drvećem i raskošno ukrašenim palačama Belle Époque (od kojih su mnoge sada dom raznih ambasada).

Zamalek je vrhunska gastronomska destinacija u Kairu, no tu je i niz umjetničkih galerija za istraživanje.

Muzej moderne egipatske umjetnosti na sajmištu Gezira ima izvrsnu zbirku egipatske umjetnosti 20. stoljeća, uključujući djela Mahmuda Saida i Mahmuda Mukhtara.

U blizini, nasuprot opere u Kairu, nalazi se nedavno ponovno otvoreni muzej Mahmoud Mukhtar, koji sadrži malu zbirku djela poznatog egipatskog kipara.

Velik dio južnog dijela Gezire zauzimaju ekskluzivni teniski tereni i konjušnice sportskog kluba Gezira, ali nad svim bujnim zelenilom uzdiže se Kairski toranj visok 187 metara, koji je 1961. godine sagradio predsjednik Nasser. Neophodan je izlet na vidikovac u zalasku sunca da biste vidjeli kako se sumrak spušta nad grad.

Ovo je bio popis najboljih atrakcija u Kairu koje svakako vrijedi posjetiti ako tamo putujete. Uživajte u svom putovanju.