Danska – Vrata Sjevera

Foto: Pixabay

Danska je država smještena na sjeveru Europe, i u njoj živi gotovo 6 milijuna stanovnika. Dio je Skandinavije, uz Švedsku i Norvešku u susjedstvu. Danska je po starosti četvrta najstarija monarhija u svijetu, a prva u Europi.

Glavni grad Kopenhagen jedan je od najljepših europskih gradova, a krase ga predivne građevine, parkovi i znamenitosti.

Danci su kao nacija poznati po tome da jako vole more, a fascinantna je činjenica da ne postoji niti jedno mjesto u toj državi koje se nalazi na udaljenosti većoj od 50 kilometara od mora. Danska ima čak 474 otoka, od kojih je stotinjak naseljeno, a najveći dio Danske čini nizinsko područje. 

Kako bi što bolje upoznali ovu prekrasnu državu upoznat ćemo vas s najvažnijim činjenicama o njoj i otkriti vam draži i posebne zanimljivosti o njoj.

Otkrijte Dansku uz našu pomoć!

Danska i njene posebne čari u nekoliko rečenica

 • HRANA I PIĆE – Danci obožavaju jela od mesa i ribe, osobito vole dimljeni losos i ukiseljene haringe, a velik dio ribljih jela vezan je i uz pripremu bakalara. Naprosto obožavaju bobičasto voće i sladoled kojeg mnogi smatraju najukusnijim sladoledom na svijetu, a najomiljenija slastica im je wienerbrod, kolač od lisnatog tijesta. 
  Što se tiče pića, Danci su veliki ljubitelji kave, pive i likera u raznim okusima. Danci toliko vole kavu da se godišnje u Danskoj potroši više od 5 kilograma kave po glavi stanovnika.
 • BICIKLIZAM – Danci naprosto obožavaju bicikle, a po broju bicikala vodi ih samo Nizozemska. Gotovo 20% svog danskog prometa je biciklistički promet, što je njima iznimno drago jer su jako ekološki osviješteni i vole paziti na svoje zdravlje. Centri gradova su odličan primjer kako smanjiti gužve pomoću bicikala.
 • LALANDIA – Lalandia je najveći vodeni park u Skandinaviji i smješten je na jugu Lollanda. Vrhunski je uređen i nudi mnoštvo atrakcija, a voda u bazenima ima stalnu temperaturu od 28 C, bez obzira na to koliko je vani hladno. Nudi i mnoge sportske aktivnosti kao što su tenis, golf, kuglana i slično. Obožavaju ga sve generacije i često ga posjećuju.
 • PLAŽE – Danska ima predivne plaže i krajolik pa ih morate svakako posjetiti. Obale su prepune pješčanih dina i zelenila koje se ponekad mijenjaju baš vama pred očima. Predivni vodopad Mulafossur i svjetionici su prizori koje nećete tako brzo zaboraviti stoga bi ih bilo šteta propustiti. Plaže su osobito divne tijekom ljeta, a s obzirom na to da ih je puno, na njima je rijetko gužva.
 • KULTURA – Danska ima bogatu povijest i kulturu koja se može vidjeti na svakom koraku. Dvorci i palače kriju bogatu ostavštinu monarhije, a jedno od najpopularnijih mjesta su Hamletov dvorac Kronborg i Dvorac Egeskov kojima se Danci posebno ponose.
 • PLAVI PLANET – Danska ima i svoj jedinstveni nacionalni akvarij koji se zove Plavi Planet i nalazi se u predgrađu Kopenhagena. Ovo je najveći akvarij u Sjevernoj Europi i napravljen je po visokim ekološkim standardima kako bi se smanjila potrošnja energije. Napravio ga je jedan od najistaknutijih danskih arhitektonskih timova koji su se potrudili prenijeti dio prirode u grad, a pri tome što manje narušiti taj eko sustav.
 • LEGOLAND – Danska je domovina LEGO kockica koje je izumio danski izrađivač kockica Christinasen sredinom 20. stoljeća. Ovaj je zabavni park među najomiljenijim destinacijama za djecu i odrasle, osobito zbog minijaturnih gradova napravljenih od LEGO kockica te minijatrunih vlakova i vodenih tobogana. Likovi iz LEGO animiranih filmova napravljeni su u prirodnoj veličini.
 • TIVOLI  – Tivoli je zabavni park smješten u glavnom gradu Kopenhagenu i Danci ga smatraju svojim nacionalnim blagom jer je riječ o parku koji je dijelom zabavni park, a dijelom mjesto kulture i kulturnih događanja. U ovom je zabavnom parku posađeno tisuću stabala pa je najatraktivniji u proljeće, kada su stabla u cvatu. Priroda je vrlo važan dio danskog mentaliteta pa su svi gradovi iznimno ukrašeni zelenilom.
 • CHRISTIANIA – Kopenhagen je bogat još jednim posebnim mjestom – alternativnom zajednicom ili slobodnim gradom Christianijom, u kojoj se živi na opušteni način i koja je djelomično neovisna o danskoj vladi. Kuće su posebna atrakcija jer su šareno obojane i oslikane što im daje poseban šarm. U Christianiji je zabranjena vožnja automobilom i smije se koristiti samo bicikl. 
  Zajednica ima nešto manje od tisuću stanovnika, a riječ je o ljudima koji su poznati po svom ekološkom aktivizmu, zajedništvu i slobodi koja je u jednom trenutku prešla granice legalnog što se tiče uživanja kanabisa, te se odnedavno vratila u razumne granice, u dogovoru s vladom.
 • KORUPCIJA – Danska se u svijetu ističe i po visokim moralnim načelima svojih stanovnika pa ju redovno svrstavaju u sam vrh najmanje korumpiranih zemalja na svijetu. Zbog toga su Danci jako ponosni jer smatraju da je to najbolji znak uređene države.
 • KIŠOVITA ZEMLJA – Zbog svog položaja blizu mora Danska doživljava prave vremenske mijene. Gotovo svaki drugi dan u Danskoj pada kiša, ali to nimalo ne utječe na dobro raspoloženje Danaca koji su naučeni na te promjene.
 • NAJSRETNIJA ZEMLJA NA SVIJETU – Danski BDP po glavi stanovnika je prilično visok, a Danci su zdraviji i dugovječniji od većine ostalog europskog stanovništva. Ljudi su vrlo velikodušni i dobrohotni pa je život u Danskoj slobodniji i sigurniji. Danci su tolerantni i stanovnici imaju veću slobodu donošenja životnih izbora.
 • VISOKA STOPA RAZVODA – gotovo 20% danskih parova živi u izvanbračnoj zajednici, a stopa razvoda je među najvišima u Europskoj uniji. Ovome često kumuje ljubav Danaca prema slobodi i otpor prema „papirnatom braku“.
 • LIBERALNA DANSKA – Danska je zemlja koja je prva priznala prava istospolnim zajednicama, a već od početka 20. stoljeća u Danskoj je legitimirana istospolna seksualna aktivnost. Zbog toga se u Danskoj pripadnici svih rasa i spolova osjećaju kao kod kuće i osjećaju da nisu pod povećalom.
 • HYGGE – Hygge je posebno omiljena riječ i pojam među Dancima, a označava osjećaj ugode i zajedništva koje oni jako cijene. Danci se vrlo često okupljaju i obiteljski i prijateljski jer vole druženje, a posebni ugođaj na tim druženjima vlada tijekom zime. Tada se pale svijeće i vatra u kaminu te se uživa u hrani, piću i druženju s prijateljima.