Čazma – grad Božićne bajke

Čazma jedan je od većih gradova Bjelovarsko-bilogorske županije, a nalazi se samo šezdesetak kilometara od Zagreba te upola manje od grada Bjelovara. Upravo zbog toga, spomenuti grad usputna je destinacija svih putnika koji idu na istok zemlje.

Grad se smjestio na rijeci Česmi, i osnovan je već 1226. kada se po prvi puta spominje župa na području Čazme. Grad je prije toga postojao, ali ne u ovome obliku. Ovaj grad nalazi se na vrlo povoljnom mjestu: kralj Koloman izgradio je dvije ceste na području Hrvatske već u 12. stoljeću, a jedna od tih cesta poznata je pod imenom čazmanska cesta, koja prolazi kroz ovaj grad i povezuje sjever i jug Hrvatske. Čazmanska cesta omogućila je brz razvoj grada, kao jedno od prometnih središta tadašnje Hrvatske. Ubrzo, ovaj grad postao je sjedište Zagrebačke biskupije i jedan od najrazvijenijih hrvatskih gradova.

Propadanje grada i njegovo postepeno slabljenje započinje prodorima Turaka, koji su grad držali sve do 17. stoljeća.

Crkva Sv. Marije Magdalene

Jedna od najvažnijih i najprepoznatljivijih građevina u Čazmi jest crkva sv. Marije Magdalene. Ova crkva također je i najstariji sakralni spomenik u cijeloj županiji i krasi upravo središte grada Čazme. Crkva je građena u 13. stojeću u romaničkom stilu te je nedugo nakon izgradnje postala sjedište Zagrebačke biskupije. Uz spomenutu crkvu nekada se nalazio i samostan dominikanaca.

Crkva jest izgrađena kao trobrodni objekt u obliku križa, s čak dva zvonika. Križni oblik crkve najprepoznatljiviji je element romanike prisutan u ovoj građevini. Na pročelju crkve iznimno je izražen portal te prekrasna rozeta. Glavni oltar crkve posvećen je sv. Mariji Magdaleni, po kojoj je crkva dobila svoje ime. Postoje i drugi oltari u crkvi koji su posvećeni svecima poput sv. Stjepanu, sv. Roku, sv. Križu te Duhu Svetom i tako dalje. Nakon turskih osvajanja crkva je bila devastirana te je zbog toga tijekom povijesti više puta obnavljana. To je razlog zašto unutarnje romaničko uređenje nije sačuvano, već su samo sačuvani ukrasi iz 17. i 18. stoljeća, u baroknom stilu. Crkva posjeduje i iznimno vrijedne orgulje iz Beča, napravljene u rokoko stilu.

Božićna bajka u Grabovnici

Jedna od najnovijih turističkih atrakcija jest Božićna priča, poznata i pod imenom Božićna Bajka. Ova manifestacija održava se na imanju obitelji Salaj u selu Grabovnici, smještenom pokraj grada Čazme. Ovo imanje uređeno je kao tematski park s više od milijun postavljenih žaruljica. Žaruljice se postavljaju na gotovo sve. Na drveće, grmlje, kuće, mostove i druge objekte kako bi se napravio prekrasan svjetleći pejzaž i kako bi posjetitelji doživjeli veseli božićni duh kroz prekrasne ukrase u obliku saonica, sobova, snjegovića i sličnog. Ova atrakcija već niz godina privlači turiste iz Hrvatske, ali i stranih zemalja koji žele vidjeti lampice.

Galerija Matašin i bojani Božić u Bojani

Za one koji odlaze doživjeti Božićnu bajku, organizirane su i žive jaslice u Donjem Mikloušu, u blizini Grabovnice.

Na prostoru galerije poznatog slikara Franje Matešina u Bojani, koja se također nalazi u blizini grada Grabovnice, organizira se još jedna manifestacija: „Bojani Božić u Bojani“. Uz tradicionalnu božićnu rasvjetu s mnoštvo lampaša i svijeća, moguće je pogledati dječje jaslice i uživati u toplini otvorenog ognjišta sve uz dobru gastronomsku ponudu. Također se organizira i tradicionalna igra traženja bombona u slami.

Galeriju Matešin moguće je posjetiti cijele godine te ona nudi brojne atrakcije: stalnu postavu radova Franje Matešina, amfiteatar u kojemu se nalazi mali muzej sela Bojana, kino i slično.

Galerija Antona Cetina i Aleksandra Marksa

Čazma oduvijek slavi brojne umjetnike koji su rođeni na području, ili u okolici Čazme, te tako galerija u Bojani nije jedina koju možete posjetiti.

Tako je akademski slikar Anton Cetin gradu Čazmi darovao čak 19 svojih dijela kako bi ih grad izložio. Njegovi radovi većinom su apstraktna djela s motivima poput žena, cvijeća, ptica i drugog.

Aleksandar Marks još je jedan poznati umjetnik iz Čazme. On je akademski slikar, ali je radio i kao autor crtića, ilustrator i dizajner. U prostranoj galeriji izloženo je preko 60 radova ovog talentiranog umjetnika, koji je dio svog života posvetio Zagreb-filmu.

Moslavačka tradicijska kuća

Moslavačka tradicijska kuća izgrađena je 1924. godine te je prekrasan prikaz tradicionalnog moslavačkog graditeljstva. Struktura od hrastovih gredica i pletera, pokrivena glinenim crijepom, prepuna je predmeta etnografske zbirke muzeja u Čazmi te tako prikazuje tradicionalni dom seljaka tadašnjeg vremena.

Eko-etno resort Siščani

Četrdesetak metara od rijeke Česme prostiru se prekrasni ribnjaci, koji skupa sa šumama čine jedan iznimno značajan ekosustav. Upravo ovaj ekosustav utočište je mnogim biljkama i životinjama od kojih su neke zaštićene vrste. Tako su se ovdje našle mnoge vrste zaštićenih ptica koje se gnijezde u blizini ribnjaka.

Ovaj resort raj je za sve ljubitelje ptica koji žele promatrati ove prekrasne životinje.

Aktivnosti u prirodi

Čazma oduvijek voli sport, te stoga uz brojne terene, igrališta i klubove, posjetiteljima nudi brojne programe putem kojih se mogu upoznati s prekrasnom prirodom okolice grada.

Moslavačka gora upravo je jedna od ljepota koje morate pogledati. Gora je omeđena rijekom Česmom, koja prolazi kroz grad Čazmu, rijekom Lonjom i Ilovom. Pokrivena je gustim bjelogoričnim šumama, koje su bogate raznolikom florom i faunom. Ove šume prirodna su staništa brojnoj divljači i drugim životinjama. Na gori nalaze se brojna mjesta poput Jelengrada, Garić grada i drugih u kojima možemo naći ostatke povijesnih građevina, te tako spojiti rekreaciju i edukaciju.

S čak osam ruta po ovoj gori moguće je proći mjesta poput Garić grada u kojemu se nalaze ostatci starog grada, Crkvenog jarka, Bela Crkve u kojemu se nalazi Pavlinski samostan. Težine ruta variraju kako bi svi planinari uspjeli uživati u ovom gorju te većina ruta prolazi pokraj nekih prirodnih ljepota poput jezera Mikleuška, slapova i sličnog.

Ova gora povoljna je i za bicikliranje stoga možete naći mnogo ruta od kojih su najpopularnije srednjovjekovna staza, naftna ruta, Biciklom do Lonje te Vinska ruta.

Ljubitelji ribolova mogu se opustiti pecajući na rijeci Česmi, u centru u blizini Ciglane.