Što vidjeti u Milanu? 10 atrakcija za savršen obilazak

Što vidjeti u Milanu? 10 atrakcija za savršen obilazak
Shutterstock

Milano je grad koji očarava svoje posjetitelje spletom povijesti, mode i umjetnosti. Ova talijanska metropola nudi jedinstvenu mješavinu drevnih zdanja i modernih atrakcija. Od veličanstvene katedrale Duomo do elegantne Gallerie Vittorio Emanuele II, Milano pruža nezaboravno iskustvo za svakog putnika.

Šetnja gradom otkriva brojne skrivene dragulje. Castello Sforzesco, nekadašnja rezidencija milanskih vojvoda, sada je dom fascinantnim muzejima. Za ljubitelje umjetnosti, posjet Pinacoteca di Brera je obavezan, gdje se mogu diviti remek-djelima talijanskih majstora. Nakon dana ispunjenog razgledavanjem, opuštanje uz aperitiv u četvrti Brera savršen je način za doživljaj milanske atmosfere.

Italija je, osim svojih bogatih kulturnih znamenitosti, poznata po izvanrednoj kuhinji, umjetnosti i modi. Zemlja je dom slavnih jela poput pizze, tjestenine i gelata, a talijanska vina i kava su omiljeni diljem svijeta. Osim toga, Italija je poznata po svom doprinosu renesansi, s brojnim umjetničkim djelima, kipovima i arhitektonskim čudima koje posjetitelji mogu istraživati u gradovima poput Firence, Rima i Venecije. Italija je također svjetska prijestolnica mode, s Milanom na čelu kao jednim od najvažnijih modnih središta.

1. Milanska katedrala (Duomo)

Milanska katedrala
Shutterstock

Milanska katedrala, poznata kao Duomo, kraljevski se uzdiže u srcu grada. Ova impresivna gotička građevina simbol je Milana i nezaobilazna turistička atrakcija.

Gradnja katedrale započela je krajem 14. stoljeća i trajala je nevjerojatnih 500 godina. Njezina bijela mramorna fasada ukrašena je s više od 3400 statua i 135 tornjeva, što je čini pravim remek-djelom arhitekture.

Unutrašnjost Duoma jednako je zadivljujuća. Posjetitelji mogu vidjeti prekrasne vitraje, impresivne stupove i brojne umjetnine. Posebno je zanimljiva krstionica iz 4. stoljeća, gdje je vjerojatno kršten sv. Ambrozije.

Za najbolji doživljaj Milanske katedrale, preporučuje se popeti se na krov. Odatle se pruža spektakularan pogled na Milano i, za vedrog dana, čak i na Alpe u daljini.

Ulaz u katedralu je besplatan, ali za posjet krovu i kripti potrebno je kupiti kartu. Cijena se kreće oko 10 EUR po osobi, ovisno o izabranoj opciji.

2. Posljednja večera (The Last Supper) Leonarda da Vincija

Jedno od najvećih remek-djela svjetske umjetnosti čeka vas u Milanu. Leonardova Posljednja večera krasi zid blagovaonice samostana Santa Maria delle Grazie. Ova veličanstvena freska prikazuje Isusa i njegove učenike tijekom posljednjeg obroka.

Slika je nastala između 1495. i 1498. godine. Njena veličina je impresivna – čak 422 x 904 cm. Leonardo je koristio posebnu tehniku koja je nažalost dovela do brzog propadanja djela. Unatoč tome, freska i dalje oduševljava posjetitelje.

Rezervacija je obavezna za razgledavanje ovog remek-djela. Ulaznice se prodaju mjesecima unaprijed, pa ih nabavite na vrijeme. Grupe imaju ograničeno vrijeme gledanja od samo 15 minuta.

Freska prikazuje dramatičan trenutak kada Isus najavljuje da će ga jedan od učenika izdati. Leonardo je majstorski uhvatio reakcije svakog lika. Izraz lica, geste i položaji tijela pričaju priču o šoku i nevjerici.

Ovo djelo je postavilo nove standarde u slikarstvu. Leonardova upotreba perspektive i emocija bila je revolucionarna za to doba. Čak i danas, više od 500 godina kasnije, Posljednja večera ne prestaje fascinirati i inspirirati.

3. Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II
Shutterstock

Galleria Vittorio Emanuele II je jedno od najpoznatijih mjesta u Milanu. Ovaj veličanstveni trgovački centar nalazi se između katedrale Duomo i opere La Scala.

Izgrađena u obliku križa, galerija je dobila ime po prvom kralju ujedinjene Italije. Njen duži krak proteže se čak 105 metara, što je čini impresivnom građevinom.

Mnogi je smatraju najstarijim trgovačkim centrom na svijetu. Unutar galerije posjetitelji mogu pronaći luksuzne butike poznatih dizajnera i elegantne kafiće.

Arhitektura galerije je jedinstvena i prekrasna. Stakleni krov i mozaici na podu stvaraju dojam luksuza i glamura. Ovo mjesto često nazivaju “milanskim dnevnim boravkom” zbog njegove važnosti u društvenom životu grada.

Osim kupovine, posjetitelji mogu uživati u razgledavanju impresivne arhitekture ili sjesti u neki od kafića i promatrati užurbani život Milana. Galleria Vittorio Emanuele II je nezaobilazno odredište za sve koji posjećuju ovaj talijanski grad.

4. Castello Sforzesco

Castello Sforzesco jedan je od najimpresivnijih dvoraca u Milanu. Izgrađen krajem 15. stoljeća, ovaj veličanstveni dvorac služio je kao vojna utvrda, kraljevska palača i vladina zgrada.

Danas je Castello Sforzesco dom brojnim muzejima i galerijama. Posjetitelji mogu besplatno istražiti dvorište i dijelove dvorca, uživajući u njegovoj fascinantnoj arhitekturi.

Za ljubitelje umjetnosti, dvorac nudi pravu riznicu. Unutar zidina nalaze se zbirke posvećene talijanskoj kulturi, uključujući slikarstvo, skulpture i druge umjetničke predmete. Ulaz u muzeje se naplaćuje, ali vrijedi svake lipe.

Nemojte propustiti priliku prošetati impozantnim tornjevima i bedemima. Ovi elementi pružaju uvid u obrambenu funkciju dvorca i nude prekrasan pogled na okolni dio Milana.

Castello Sforzesco se nalazi blizu Milanske katedrale, što ga čini savršenom točkom za nastavak istraživanja grada. Njegova bogata povijest i raznolikost izložbi čine ga nezaobilaznim odredištem za svakog posjetitelja Milana.

5. Parco Sempione i Arco della Pace

Parco Sempione
Shutterstock

Parco Sempione najveći je gradski park u Milanu. Ova zelena oaza prostire se na impresivnih 386.000 četvornih metara. Posjetitelji ovdje mogu uživati u šetnji, vožnji biciklom ili jednostavno opuštanju na travnjaku.

Park je dom brojnim zanimljivostima. Među njima se ističe Sforzesco dvorac, koji se nalazi na njegovom južnom rubu. Ovaj srednjovjekovni dvorac služi kao muzej i čuva vrijedne umjetnine.

Na sjeverozapadnom kraju parka stoji Arco della Pace ili Slavoluk mira. Ovaj veličanstveni mramorni spomenik visok je 25 metara. Izgrađen je početkom 19. stoljeća u čast Napoleonovih pobjeda.

Arco della Pace impresionira svojim detaljima. Ukrašen je reljefima i skulpturama koje prikazuju povijesne scene. Na vrhu se nalazi brončana skulptura sa šest konja koji vuku kočiju.

Parco Sempione i Arco della Pace idealni su za opuštajući predah od gradske vreve. Posjetitelji mogu uživati u zelenim površinama, umjetnosti i povijesti na jednom mjestu.

6. Galerija umjetnosti Brera

Galerija umjetnosti Brera, smještena u srcu Milana, pravo je blago za ljubitelje umjetnosti. Ova prestižna institucija dom je impresivne kolekcije talijanskih remek-djela iz razdoblja renesanse i baroka.

U Breri možete vidjeti djela velikana poput Caravaggia, Rafaela i Bellinija. Posebno se ističe Mantegnin “Mrtvi Krist” i Rafaelova “Zaruke Djevice Marije”.

Zgrada galerije sama po sebi je umjetničko djelo. Nekadašnji samostan iz 17. stoljeća pretvoren je u veličanstveni prostor za izlaganje umjetnina.

Posjetitelji mogu uživati u prostranim, svijetlim dvoranama ispunjenim remek-djelima. Galerija nudi audio vodiče na više jezika za detaljnije istraživanje zbirke.

Cijena ulaznice je 15 EUR za odrasle, dok je ulaz besplatan za djecu do 18 godina. Savjetuje se dolazak rano ujutro radi izbjegavanja gužvi.

Nakon razgledavanja, opustite se u obližnjim kafićima i restoranima živopisne četvrti Brera. Ovo je savršena prilika za upijanje umjetničke atmosfere Milana.

7. Teatro alla Scala

Teatro alla Scala
Wikipedija

Teatro alla Scala, poznatiji kao La Scala, jedan je od najslavnijih opernih hramova na svijetu. Smješten u srcu Milana, ovaj veličanstveni teatar otvorio je svoja vrata 1778. godine.

Fasada La Scale možda izgleda jednostavno, ali unutrašnjost ostavlja bez daha. Crveni baršun i pozlaćeni balkoni stvaraju atmosferu dostojanstva i luksuza. Glavna dvorana može primiti oko 2000 gledatelja.

La Scala je ugostila mnoge glazbene legende. Ovdje su nastupali Verdi, Puccini i Maria Callas. Svake sezone nudi bogat program opera, baleta i koncerata.

Za ljubitelje glazbe, obilazak La Scale je obavezan. Postoji i muzej uz kazalište gdje možete vidjeti kostime i predmete vezane uz povijest opere. Ulaznica za muzej košta oko 9 EUR.

Ako želite doživjeti predstavu, karte je najbolje rezervirati mjesecima unaprijed. Cijene variraju, ali očekujte da ćete platiti najmanje 70 EUR za mjesto s ograničenim pogledom.

8. Navigli (kanali)

Navigli je živopisna četvrt Milana poznata po svojim slikovitim kanalima. Ovo područje, izgrađeno u 12. stoljeću, danas je omiljeno odredište za turiste i lokalne stanovnike.

Dva glavna kanala, Naviglio Grande i Naviglio Pavese, okruženi su šarenim zgradama, malim trgovinama i brojnim kafićima. Ovi kanali nisu samo lijepi za gledanje, već imaju i bogatu povijest. Nekad su služili za navodnjavanje i prijevoz robe.

Večernji sati donose posebnu čaroliju Navigliju. Restorani i barovi uz kanale ožive, nudeći ukusnu talijansku kuhinju i osvježavajuća pića. Mnogi posjetitelji uživaju u šetnji uz vodu ili večeri na terasi s pogledom na kanale.

Za ljubitelje umjetnosti, Navigli nudi brojna mala umjetnička djela i galerije. Ovdje se često mogu vidjeti ulični umjetnici kako stvaraju svoja djela, dodajući dodatni šarm ovom dijelu grada.

Vikendima se na Navigliju održava popularni buvljak gdje se mogu pronaći zanimljivi suveniri i antikviteti. Ova aktivnost privlači mnoge posjetitelje željne jedinstvenih pronalazaka.

9. Porta Nuova i Corso Como

Porta Nuova
Unsplash

Porta Nuova je moderno srce Milana. Ovaj četvrt odiše suvremenošću i inovacijom. Ovdje se nalaze neki od najimpresivnijih neboderi u gradu, poput Unicredit tornja i Bosco Verticale.

Corso Como je obližnja ulica poznata po svojim dizajnerskim trgovinama i restoranima. Ovo je savršeno mjesto za šetnju i razgledavanje. Ovdje ćete naći mnoge concept storeove s pomno odabranim modnim komadima i dodacima za dom.

Posjetite 10 Corso Como, kultni concept store. Iako je odjeća često skupa, ovdje možete pronaći zanimljive časopise, kuharice i unikatne predmete za dom. Njihovi parfemi i mirisne svijeće su posebno cijenjeni.

Za ljubitelje arhitekture, Piazza Gae Aulenti je nezaobilazna. Ovaj trg okružen staklenim neboderima predstavlja spoj tradicije i modernosti. Fontana u središtu trga posebno je atraktivna noću kad je osvijetljena.

Ako želite predah od gradske vreve, prošećite Parkom Biblioteca degli Alberi. Ovaj zeleni prostor nudi odmor i opuštanje usred urbane džungle. Savršeno je mjesto za piknik ili jednostavno uživanje u prirodi.

10. Bazilika svetog Ambrozija

Bazilika svetog Ambrozija jedno je od najstarijih i najvažnijih vjerskih mjesta u Milanu. Osnovana 387. godine, ova crkva nosi ime sveca zaštitnika grada.

Građevina odiše lombardsko-romaničkim stilom i predstavlja pravi arhitektonski dragulj. Fasada bazilike impresivna je s dva zvonika i prostranim atrijem.

Unutrašnjost crkve krije mnoga blaga. Zlatni oltar iz 9. stoljeća pravo je remek-djelo srednjovjekovne umjetnosti. Tu se nalazi i grobnica svetog Ambrozija.

Nedjeljom se u bazilici održava misa na latinskom jeziku, što je jedinstveno iskustvo za posjetitelje. Ulaz je besplatan, a do bazilike se lako stiže metroom (linija M2) ili autobusima 50, 58 i 94.

Bazilika svetog Ambrozija važan je dio duhovnog i građanskog identiteta Milana. Njena bogata povijest i umjetnička vrijednost čine je nezaobilaznom točkom svakog posjeta ovom talijanskom gradu.