Zanimljivosti grada Berlina: 15 činjenica

Ako se planirate zaputiti na putovanje, preporučujemo vam da dobro proučite zanimljivosti grada Berlina. Berlin, grad koji pulsira energijom i kreativnošću, predstavlja raskrižje povijesti i modernog svijeta. Svojim zidinama koje pričaju priče, ulicama koje odzvanjaju jekom prošlosti i budućnosti, Berlin stoji kao svjedok ne samo njemačke, već i svjetske povijesti. 

U ovom članku, istražit ćemo manje razne znamenitosti Berlina, skrivene dragulje i kulturne fenomene koji ovaj grad čine jedinstvenim na svjetskoj sceni, a za koje mnogi od nas nisu čuli. 

Pridružite nam se u otkrivanju fascinantnih zanimljivosti o Berlinu koje ga čine ne samo glavnim gradom Njemačke, već i metropolom koju krase šarolika kultura, povijest i umjetnost.

zanimljivosti grada Berlina
FOTO: UNSPLASH

Zanimljivosti grada Berlina koje vrijedi upamtiti: 12 najboljih

Berlin je grad bogate povijesti i kulture, a unutar njega se nalaze brojne neobične i jedinstvene zanimljivosti među kojima su neke gotovo fantastične. To će

1. Ampelmann je kultni prometni simbol u Njemačkoj.

Ampelmann je prometni simbol koji se nalazi na semaforima za pješake i uvijek se spominje među zanimljivostima grada Berlina. Ovaj simpatični lik je posebno značajan jer potječe iz vremena Istočne Njemačke (DDR).

“Ampelmann” je stvoren 1961. godine od strane psihologa Karla Peglaua kao dio prometnog sigurnosnog programa u Istočnoj Njemačkoj. Peglau je želio dizajnirati simbol koji je bio i lako prepoznatljiv i simpatičan, kako bi potaknuo pješake, posebno djecu, da obrate više pažnje na semafore.

Prikazuje se u dva oblika: “Ampelmannchen” koji hoda (zelena boja) za “Idi”, i “Ampelmannchen” koji stoji (crvena boja) za “Stani”. Lik je stiliziran sa širokim šeširom, što mu daje jedinstven i pomalo šarmantan izgled. Ovaj dizajn je bio znatno različit od konvencionalnih simbola za semafore u drugim dijelovima svijeta.

“Ampelmann” je postao toliko popularan da je sada brendiran na razne proizvode, od suvenira do odjeće, a postoje čak i tematske trgovine posvećene ovom simpatičnom liku koji je jedna od najzanimljivijih znamenitosti Berlina.

2. U Berlinu postoji Privatni muzej špijunaže.

Tijekom Hladnog rata, Berlin je bio podijeljen, ne samo zidom, već i ideologijama. Zapadni Berlin, okružen Istočnom Njemačkom, postao je špijunski raj. Ovaj grad, podijeljen i izoliran, postaje idealno mjesto za tajne operacije, razmjenu špijuna i prikupljanje obavještajnih podataka. U ovom okruženju, gdje su se susrele i sukobile najmoćnije obavještajne službe svijeta, pisana je povijest u sjeni.

Privatni muzej špijunaže u Berlinu nije samo spomenik ovoj tajanstvenoj prošlosti, već i edukativno središte koje oživljava povijest špijunaže. Muzej pruža uvid u različite aspekte špijunske opreme, metoda i operacija. Od minijaturnih kamera i skrivenih uređaja za prisluškivanje do priča o dvostrukim agentima i tajnim misijama, muzej detaljno prikazuje složenost špijunske igre.

Ono što muzej čini posebno zanimljivim jest njegov interaktivni pristup. Posjetitelji nisu samo promatrači, već i sudionici. Mogućnost da se okušaju u rješavanju šifara, da isprobaju špijunske uređaje ili da se uključe u simulacije špijunskih misija omogućuje posjetiteljima da dožive uzbuđenje i 

Posjet ovom muzeju nije samo putovanje u prošlost, već i razmišljanje o složenosti ljudskih djelovanja u povijesti, čineći ga neizostavnim dijelom berlinskih zanimljivosti.

3. Berlin krasi i poseban svijet igračaka u vojnom bunkeru.

U srcu Berlina, između suvremenih zgrada i povijesnih spomenika, nalazi se neobičan prostor koji spaja prošlost i sadašnjost na jedinstven način. To je vojni bunker iz Drugog svjetskog rata koji je transformiran u privatni muzej igračaka.

Bunker, izgrađen za vrijeme Drugog svjetskog rata, služio je kao zaštita od bombardiranja. Njegovi debeli zidovi i robusna konstrukcija svjedoče o mračnom periodu u povijesti Berlina. Nakon rata, bunker je imao različite uloge, od skladišta do skloništa u hladnoratovskim danima, prije nego što je napušten.

Preobrazba bunkera u muzej igračaka predstavlja značajan kontrast njegovoj originalnoj svrsi. Ovo nije samo priča o ponovnom iskorištavanju prostora, već i o preoblikovanju mjesta koje je nekada simboliziralo strah i uništenje u izvor radosti i nostalgije. Nisu sve zanimljivosti o Berlinu pozitivne, ali svejedno su vrijedne našeg vremena jer pokazuju našu empatiju prema prošlosti.

Kolekcija u muzeju nije samo impresivna po broju, već i po raznolikosti. Od tradicionalnih drvenih igračaka do klasičnih setova vlakova, od ranog 20. stoljeća do suvremenih igračaka, ovaj muzej pruža uvid u evoluciju dječje igre i igračaka. Svaki komad igračke ima svoju priču i odražava različite aspekte društvene i kulturalne povijesti.

Ako ste drugačije zamišljali zanimljivosti grada Berlina, vjerujte niste jedini.

4. Berlin ima svoju šumu u središtu grada.

Grunewald, čije ime doslovno znači “zeleni šumarak”, nije samo najveća, već i najstarija šuma u Berlinu. Njena povijest seže u daleku prošlost, a šuma je tijekom vremena bila svjedokom brojnih povijesnih događaja. Prostire se na više od 3.000 hektara, pružajući širok spektar prirodnih pejzaža, od gustih šumskih područja do otvorenih proplanaka i jezera.

U gradu kao što je Berlin, gdje povijesni i moderni elementi koegzistiraju, Grunewald predstavlja dragocjeni prirodni resurs. Ova šuma pruža ne samo pluća gradu, već i prostor za odmor, rekreaciju i bijeg od gradske vreve. 

Grunewald nudi brojne rekreacijske mogućnosti – od šetnje i trčanja, biciklizma do veslanja na jezerima poput Wannsee i Schlachtensee. Tijekom zimskih mjeseci, neka područja postaju popularna za klizanje na ledu i nordijsko skijanje. Osim toga, šuma ima i brojne povijesne znamenitosti, uključujući lovački dvorac Grunewald i šumu Teufelsberg, poznatu po ostacima hladnoratovske špijunske stanice. Općenito biste mogli uživati u Njemačkoj crnoj šumi.

5. Tempelhof Feld ime je aerodroma čija funkcija nema veze s avionima.

Tempelhof Feld predstavlja jedan od najneobičnijih primjera urbanog preuređenja u svijetu i definitivno je visoko na listi zanimljivosti grada Berlina. Ako tražite nešto tradicionalnije znamenitosti Berlina, ovo možda nije dobra opcija za vas.

Nekadašnji aerodrom Tempelhof, koji je svojevremeno bio jedan od najvećih i najprometnijih aerodroma u Europi, sada je pretvoren u ogroman javni park. Ova transformacija nije samo primjer inovativnog korištenja prostora, već i odraz berlinske kreativnosti i predanosti javnom dobru.

Izgradnja aerodroma Tempelhof započela je 1920-ih godina, a završena je u doba nacističke Njemačke. Tijekom Hladnog rata, aerodrom je igrao ključnu ulogu u Berlinskom zračnom mostu, kada su savezničke zračne snage koristile Tempelhof za dostavu hrane i potrepština stanovnicima Zapadnog Berlina, koji su bili blokirani od strane Sovjetskog Saveza. Zbog svoje povijesne važnosti, aerodrom je postao simbol slobode i otpornosti za Berlin i cijelu Njemačku.

Zatvaranje aerodroma 2008. godine otvorilo je pitanje kako iskoristiti ogromni prostor u srcu grada. Odluka da se pretvori u javni park bila je revolucionarna. Tempelhof sada nudi prostrane zelene površine za piknike, sportske aktivnosti kao što su biciklizam, rolanje i puštanje zmaja, te prostor za šetnje i opuštanje. Očuvane zračne staze sada služe kao jedinstvene staze za šetnju i vožnju bicikla, dok se originalne zgrade aerodroma koriste za različite događaje i izložbe.

Tempelhof Feld je primjer kako povijesni prostori mogu biti preoblikovani da odgovore na suvremene potrebe i izazove, ali i dokaz da se među zanimljivostima grada Berlina kriju zaista fascinantne stvari.

6. Berlin je poznat i kao grad prepun jedinstvenih bunkera.

Berlin, grad koji je kroz povijest bio poprište brojnih ratova i političkih previranja, dom je mnogih bunkera izgrađenih tijekom Drugog svjetskog rata. No, ono što ove bunkere čini posebno zanimljivim je njihova jedinstvena transformacija i ponovna upotreba u suvremenom kontekstu grada. 

Jedan od najpoznatijih primjera je bunker na ulici Reinhardtstraße, poznat kao Boros Collection. Izvorno izgrađen kao sklonište za civilno stanovništvo tijekom bombardiranja, ovaj bunker je kasnije korišten kao skladište voća u DDR-u, a zatim i kao tehno klub nakon pada Berlinskog zida. 

Danas, ovaj bunker na 5 katova  služi kao privatna galerija suvremene umjetnosti, domaćin impresivne kolekcije suvremenih umjetničkih djela. Zidovi debeli više od dva metra pružaju jedinstven ambijent za izlaganje umjetnosti, stvarajući kontrast između mračne povijesti i svijetle budućnosti umjetničkog izraza.

zanimljivosti o Berlinu
FOTO: UNSPLASH

Osim ovih umjetničkih prostora, neki bunkeri su pretvoreni u neobične rezidencije i poslovne prostore. Ovi prostori često zadržavaju originalne arhitektonske elemente, kao što su debeli betonski zidovi i ograničeni ulazi svjetlosti, stvarajući neobične i intrigantne prostore za život i rad.

Kroz ovu transformaciju, Berlin ne samo da čuva svoju povijest, već i demonstrira svoju sposobnost da izvuče ljepotu i funkcionalnost iz najmračnijih kutaka svog nasljeđa. Zanimljivosti o Berlinu apsolutno moraju biti dio vašeg putovanja u središte Njemačke, ali pripazite da ih posjetite najpraktičnijim redoslijedom!

7. Devils Mountain (Teufelsberg) izgrađen je od ruševina.

Među zanimljivostima grada Berlina nalazi se Teufelsberg, ili Đavolja planina, koji predstavlja jedan od najneobičnijih urbanističkih fenomena ne samo u Njemačkoj, već i u Europi. Ovo umjetno brdo, izgrađeno od ruševina Drugog svjetskog rata, danas je popularno odredište kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste, pružajući jedinstvenu kombinaciju povijesti, umjetnosti i prirode.

Tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, Berlin je bio teško bombardiran, što je rezultiralo velikim količinama ruševina. U nastojanju da se grad očisti i obnovi, ruševine su sakupljene i odložene na jednom mjestu, čime je nastao Teufelsberg. Visok preko 120 metara, Teufelsberg je jedan od najviših točaka u Berlinu, a njegovo ime, koje u prijevodu znači “Đavolja planina”, dodatno pridonosi njegovoj misterioznosti.

Na vrhu Teufelsberga nalaze se ostaci hladnoratovske špijunske stanice koju su koristile američke i britanske obavještajne službe za prisluškivanje komunikacija iz Istočne Njemačke i Sovjetskog Saveza. Ovi veliki kupolasti tornjevi danas stoje napušteni, ali ipak su znamenitosti Berlina vrijedne posjete te privlače brojne posjetitelje svojom zagonetnom arhitekturom i poviješću.

Zidovi napuštenih struktura prekriveni su grafitima, pretvarajući cijelo područje u neformalnu galeriju suvremene umjetnosti na otvorenom. Ovo mjesto nudi jedinstven spoj povijesti i moderne kulture, čineći ga simbolom berlinske kreativnosti i otpornosti.

Osim umjetničkog aspekta, Teufelsberg pruža i prekrasne prirodne pejzaže. Šetnje po šumovitim stazama koje vode do vrha brda omogućuju posjetiteljima da uživaju u prirodi i nekim od najboljih pogleda na grad. Visina brda čini ga popularnim mjestom za paragliding i druge rekreativne aktivnosti.

Ovaj prostor nije samo fizički podsjetnik na tešku prošlost Berlina, već i mjesto gdje se kultura, povijest i priroda stapaju, čineći ga jednim od najzanimljivijih i najposebnijih mjesta u Berlinu.

8. Berlinski medvjedi najpoznatiji su simbol grada.

Berlinski medvjedi, iako ne lutaju ulicama grada, igraju značajnu i simboličnu ulogu u identitetu Berlina. Medvjed je službena maskota i simbol grada, s dubokim korijenima u njegovoj povijesti i kulturi, te se može naći na brojnim mjestima širom Berlina, od grba grada do umjetničkih instalacija i suvenira.

Povijest ovog simbola seže unatrag u srednji vijek. Prema legendi, ime grada Berlin potječe od riječi “Bär”, što na njemačkom znači medvjed. 

Ovaj simbolizam je prihvaćen kroz vijekove, a medvjed se postepeno integrirao u gradsku kulturu i identitet, postajući službeni grb grada u 13. stoljeću. Od tada, medvjed je postao neodvojivi dio berlinskog identiteta, predstavljajući snagu, hrabrost i otpornost grada i njegovih stanovnika.

Jedna od najupečatljivijih manifestacija ovog simbola su “Buddy Bears”, šareni medvjedići koji su postali poznati diljem svijeta. Ove umjetničke skulpture medvjeda postavljene su po cijelom gradu, svaka sa jedinstvenim dizajnom koji odražava različite kulture, ideje i poruke mira i prijateljstva. “United Buddy Bears” je međunarodna inicijativa koja promiče toleranciju i razumijevanje među narodima i kulturama, a Berlin igra centralnu ulogu u ovoj inicijativi.

Berlinski medvjedi su također popularni kao suveniri, bilo u obliku plišanih igračaka, ključeva, majica ili drugih predmeta. Kao simbol grada, oni su omiljeni među turistima i lokalnim stanovnicima, te često služe kao podsjetnik na posjet ovom dinamičnom i povijesnom gradu.

9. Podzemna umjetnost je vrlo živa u Berlinu.

Berlinska podzemna željeznica, poznata kao U-Bahn, nije samo ključni dio gradskog transportnog sustava, već i platno za izražavanje bogate umjetničke i kulturne baštine grada. “Podzemna umjetnost” u Berlinu odnosi se na raznolikost umjetničkih djela, murala i dizajnerskih elemenata koji krase stanice U-Bahna, pružajući putnicima jedinstveno vizualno iskustvo.

Svaka stanica U-Bahna u Berlinu ima svoj jedinstveni identitet, oblikovan kroz boje, materijale, umjetnička djela i arhitektonski dizajn. Ovi elementi nisu samo estetski, već često odražavaju povijest, kulturu i karakter kvarta u kojem se stanica nalazi, kao i mnoge druge zanimljivosti o Berlinu.

Jedan od najpoznatijih primjera je stanica U-Bahna Heidelberger Platz, poznata po svojim impozantnim kupolama i svodovima koji podsjećaju na katedralu. Ova stanica, smještena u zapadnom dijelu Berlina, predstavlja spoj klasične arhitekture i modernog transporta, pružajući putnicima osjećaj da su zakoračili u neku drugu eru.

U umjetničkom smislu, U-Bahn u Berlinu funkcionira ne samo kao transportni sustav, već i kao galerija koja je dostupna svima. Murale, skulpture i dizajnerski elementi na stanicama povezuju umjetnost s javnim prostorom, čineći umjetnost dostupnom i vidljivom u svakodnevnom životu.

10. Zombie Walk u Berlinu ponavlja se svake godine.

Zombie Walk u Berlinu pripada u jedinstvene zanimljivosti grada Berlina i smatra se jednim od najneobičnijih događaja u gradu. Ovaj događaj, koji se obično održava godišnje, okuplja ljude svih dobi koji se prerušavaju u zombije i hodaju ulicama grada, stvarajući jedinstvenu i nadrealnu atmosferu.

Zombie Walk je više od obične parade ili kostimirane zabave; to je događaj koji ujedinjuje ljude kroz kreativnost i zajednički interes za horor kulturu. Sudionici ulažu znatan trud u svoje kostime i šminku, često s impresivno detaljnim i realističnim prikazima rana, krvi i užasa, transformirajući se u hodajuće mrtvace. Atmosfera tijekom Zombie Walka je često i zastrašujuća i zabavna, s elementima humora i igre.

Iako se na prvi pogled može činiti samo kao zabavni događaj, Zombie Walk ima i svoje društvene i kulturne dimenzije. Često se koristi kao platforma za podizanje svijesti o određenim društvenim pitanjima, kao što su zaštita okoliša, ljudska prava ili čak promocija umjetnosti i kulture. Ponekad se ovakvi događaji koriste i za prikupljanje sredstava ili donacija za humanitarne svrhe.

11. Liquidrom je spoj wellnessa i izlaska.

Liquidrom u Berlinu predstavlja jedinstveni spoj wellnessa, umjetnosti i moderne arhitekture. Ovaj futuristički spa centar smješten je u srcu Berlina i poznat je po svojem impresivnom plivalištu s toplom slanom vodom, koje je okruženo spektakularnim ambijentom i opremljeno za slušanje podvodne glazbe.

berlin zanimljivosti
FOTO: UNSPLASH

Najznačajnija atrakcija Liquidroma je veliki bazen s toplom slanom vodom, gdje posjetitelji mogu iskusiti jedinstveno iskustvo slušanja glazbe pod vodom. Bazen je također opremljen sa svjetlosnim efektima koji stvaraju opuštajuću i gotovo svemirsku atmosferu te definitivno zaslužuje biti na listi zanimljivosti grada Berlina.

Liquidrom redovito organizira razne događaje, uključujući DJ nastupe, koncerte i druge kulturne događaje, često integrirajući glazbene performanse sa svojim jedinstvenim wellness iskustvom..

12. Zmajsko igralište u Marzahnu omiljeno je mjesto za igru u Berlinu.

Zmajsko igralište u Marzahnu, četvrti u Berlinu, predstavlja izuzetan primjer kako urbani prostor može biti transformiran u kreativno i inspirativno mjesto za igru i druženje. Ovo igralište, poznato po svojoj velikoj skulpturi zmaja, pruža djeci ne samo prostor za igru, već i potiče maštu i kreativnost.

Najistaknutiji element igrališta je velika skulptura zmaja, koja služi kao glavna atrakcija. Zmaj nije samo vizualno impresivan, već je i funkcionalan, s različitim dijelovima dizajniranim za penjanje, klizanje i istraživanje.

Dizajn igrališta je usmjeren na poticanje dječje mašte. Osim same skulpture zmaja, prostor igrališta sadrži elemente koji prate temu zmajeva i bajki, potičući djecu na kreativnu igru.

Znamenitosti grada Berlina uključuju i zmajsko igralište u Marzahnu predstavlja važan kulturni i društveni resurs za Berlin. Kroz svoj jedinstveni dizajn, igralište ne samo da pruža prostor za fizičku aktivnost, već i potiče dječju maštu i kreativnost. To je primjer kako se urbanizirani prostori mogu preobraziti u vibrantna i inspirativna mjesta koja služe potrebama i interesima zajednice, posebice najmlađih.

13. Labirint u Alt-Marzahnu centar je druženja stanovnika Berlina.

Labirint u Alt-Marzahnu, smješten u jednom od najstarijih dijelova Berlina, predstavlja jedinstvenu urbanu atrakciju koja kombinira prirodnu ljepotu, povijest i kulturu. Ovaj labirint nije samo mjesto za zabavu i igru, već i prostor za opuštanje, meditaciju i povezivanje s prirodom unutar urbanog okruženja.

Labirint je pažljivo dizajniran, s puteljcima i zidovima od živice koji stvaraju kompleksan uzorak. Posjetitelji mogu uživati u izazovu pronalaska puta kroz labirint, što pruža jedinstveno iskustvo istraživanja i otkrivanja.

Smješten u Alt-Marzahn, labirint odražava bogatu povijest i tradiciju ovog dijela Berlina. Alt-Marzahn je poznat po svojim tradicionalnim kućama i poljoprivrednom naslijeđu, a labirint doprinosi očuvanju i promociji ovog kulturnog identiteta.

Osim zabavne komponente, labirint nudi i prostor za mir i kontemplaciju. Okružen zelenilom i prirodom, posjetitelji mogu koristiti labirint kao mjesto za meditaciju, opuštanje i bijeg od gradske vreve.

Labirint u Alt-Marzahnu nije samo turistička atrakcija, već i važan dio društvenog i kulturnog tkiva Berlina kad su u pitanju zanimljivosti ovog grada. Kroz svoju jednostavnost i ljepotu, labirint predstavlja model za kreativno korištenje urbanog prostora, pružajući vrijedno iskustvo za sve posjetitelje.

14. Zatvor Hohenschönhausen danas je muzej.

Zatvor Hohenschönhausen u Berlinu, nekadašnji tajni zatvor Stasi, zloglasne policije Istočne Njemačke, danas služi kao muzej i memorijalni centar. Ovaj povijesni lokalitet pruža posjetiteljima uvid u mračnu prošlost Istočne Njemačke i hladnoratovske špijunske igre, istovremeno služeći kao snažan podsjetnik na važnost ljudskih prava i sloboda.

Zatvor je korišten od strane Stasija za pritvaranje, ispitivanje i mučenje političkih zatvorenika. Mnogi od zatočenika bili su disidenti, kritičari režima ili osobe osumnjičene za suradnju s zapadnim obavještajnim službama.

Zatvor, danas jedna od kontroverznijih zanimljivosti o Berlinu, je bio dizajniran da ostane skriven od javnosti, bez prozora i s izoliranim ćelijama, kako bi se spriječilo otkrivanje lokacije i metoda koje su koristili.

Pretvoren u muzej i memorijalni centar, Hohenschönhausen pruža obrazovne ture i izložbe koje dokumentiraju iskustva zatvorenika i metode koje je koristila Stasi. Vodiči su često bivši zatvorenici, čija svjedočenja pružaju dubok uvid u stvarnosti života unutar zidova zatvora.

15. Beelitz-Heilstätten mjesto je za ljubitelje paranormalnog. 

Beelitz-Heilstätten, smješten nedaleko od Berlina, predstavlja jedan od najzanimljivijih i najmisterioznijih mjesta u Njemačkoj. Ovaj kompleks, koji se sastoji od napuštenih bolničkih zgrada i sanatorija, poznat je po svojoj bogatoj povijesti i atmosferi koja privlači urbanske istraživače, povjesničare i ljubitelje paranormalnog.

Izvorno izgrađen početkom 20. stoljeća kao sanatorij za liječenje tuberkuloze, Beelitz-Heilstätten bio je jedan od najmodernijih medicinskih kompleksa svog vremena u Njemačkoj.

Tijekom oba svjetska rata, kompleks je pretvoren u vojnu bolnicu. Tijekom Prvog svjetskog rata, u ovoj bolnici liječio se i mladi Adolf Hitler nakon što je ranjen u bitci.

Nakon Drugog svjetskog rata, područje je prešlo pod sovjetsku kontrolu i nastavilo se koristiti kao vojna bolnica sve do povlačenja sovjetskih trupa nakon ujedinjenja Njemačke 1990-ih godina.

Nakon povlačenja Sovjeta, većina zgrada u Beelitz-Heilstätten ostala je napuštena i postepeno je propadala, što je stvorilo gotičku i sablasnu atmosferu.

Svojom tajanstvenom prošlošću i propalim zgradama, Beelitz-Heilstätten postao je popularno odredište za urbane istraživače i fotografe, privučene jedinstvenim i pomalo jezivim ambijentom.

Kompleks je također postao popularan među filmskim stvaraocima i služio je kao lokacija za snimanje brojnih filmova, uključujući holivudske produkcije. Zanimljivosti grada Berlina zapravo možete vidjeti i bez da putujete, samo morate naći filmove i serije koji najbolje prikazuju ljepote ovog grada.

Posjet Beelitz-Heilstättenu pruža jedinstveno iskustvo koje spaja povijest, arhitekturu i mističnu atmosferu. Ovaj kompleks je više od napuštenog medicinskog centra; to je mjesto koje priča priče o prošlosti i ratu, mjesto koje je ostalo zarobljeno u vremenu i prostoru.