Na Maltu ovog ljeta možete i ako se niste cijepili: Potreban je jedino negativan test

Malta je već godinama jedna od najpopularnijih europskih destinacija za provesti ugodne i nezaboravne ljetne praznike. Obilježava ju topla klima, brojna rekreacijska područja te povijesne lokacije, poput poznatog nekropolisa Hypogeuma koji je pod UNESCO-ovom zaštićenom baštinom. Podaci govore da je Malta jedna od najsunčanijih zemalja, općenito, na svijetu s čak preko 300 sunčanih dana godišnje, a oni koji odu tamo iznenade se vrhunskim zdravstvenim uslugama. Također, brojni ronioci širom svijeta odluče se uputiti na malteške otoke budući da su ondje neke od najljepših lokacija za ronjenje.

Proširenje broja avioprijevoznika

Prije nekoliko mjeseci tamošnja je vlada objavila vijest kako još nisu sigurni koje će mjere biti prisutne stranim turistima koji ovo ljeto odluče ondje doći. Ministar vanjskih poslova, Evarist Bartolo, objavio je, na radost svih turista, da će i cijepljeni i necijepljeni turisti moći put malteškog arhipelaga ovog ljeta. Također, potvrdio je proširenje baze avioprijevoznika koji će dovoziti putnike na Maltu: “Imat ćemo 18 zrakoplovnih kompanija koji će dolaziti na Maltu ovo ljeto, a od tih 18, četiri su nove s kojima još nismo surađivali. Aviokompanije su ‘pluća’ turističkog sektora te, stoga, ne mogu biti zaboravljene.”

Najbolje brojke ove godine

Dao je ministar Bartolo i kratki osvrt na visoku razinu zdravlja, odnosno, cijepljenih stanovnika Malte. Ova je zemlja, naime, među vodećim državama Europe po “procijepljenosti”, s preko 80 posto odraslih osoba koji su primili cjepivo. Također, odlična je činjenica za njih što trenutno imaju manje od 30 zaraženih ljudi na čitavoj Malti, a takve brojke nisu bilježili u čitavoj 2021. godini: “Sve naše odluke teže pronalasku ravnoteže te stavljaju na prvo mjesto zdravlje malteških stanovnika te turista koji dolaze u našu zemlju”.

Iako se nećete morati cijepiti ako vas namjere žele odvesti na Maltu, morat ćete obaviti testiranje, odnosno, dobiti negativni rezultat testa…

Nema karantene

Prema onim turistima koji su se cijepili nisu usmjerene nikakve restrikcije niti obvezna karantena te će odmah po dolasku na Maltu moći uživati u ovoj prelijepoj zemlji. Isto se odnosi i za one koji će imati potvrdu da su obavili PCR test unazad 72 sata od dolaska u zračnu luku. Stoga je jasno da oni koji neće imati negativan test, neće niti moći ući u zrakoplov. Važno je proći taj test jer kada se on prođe, onda vas ništa neće spriječiti da uživate na nezaboravnom odmoru na Malti.

Vrući ljetni dani

Vrijeme je i da vam objasnimo brojne pogodnosti koje nudi ovaj arhipelag koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Sicilije. Kao što smo već napisali, ondje ćete zasigurno uživati u lijepom vremenu. Na Malti sunce rijetko kad “spava”, pa je tako ondje zabilježeno preko 300 sunčanih dana godišnje. Najtopliji dani su u srpnju i kolovozu, kao i u većini zemalja sjeverne hemisfere. U Valletti, recimo, u tim se mjesecima temperatura zna penjati i preko 40 stupnjeva Celzijusa…

Sve je blizu

Te ćete mjesece sigurno provesti na plažama, gdje ćete i tražiti spas od visokih temperatura. Teško da ćete moći zaobići prekrasne plaže poput Blue Lagoon, Golden Baya ili Paradise Baya, ali i nekih drugih plaža na Malti koje su simbol ove zemlje. Još jedna dobra karakteristika Malte je – blizina svega. Ova zemlja u srcu Mediterana prostire se na samo 316 kvadratnih kilometara te je tek na 185. mjestu po površini na svijetu, što ju svrstava među najmanje zemlje svijeta. Za obilazak države uzmite i ondje popularni Bolt, ili se poslužite “rentanjem” automobila, što vam nudi Go2Car.

U restoran s minimalno 60 eura u novčaniku

Kad smo već kod “taxi-usluga”, prijevoz na manje relacije košta između osam i deset eura, a na dulje cijena ide maksimalno do 30 eura. Tako ćete uštedjeti za hranu, a ne sumnjamo da ćete vrlo brzo ogladnjeti od jakog sunca. Ako se odlučite za razne burgere, pizze ili tjesteninu koja je ondje jako popularna, što ne čudi zbog blizine s Italijom, morat ćete izdvojiti između 10 i 15 eura, dok ćete u restoranu, ako povedete svoju “bolju polovicu” ili, u najmanju ruku prijatelja, potrošiti između 60 i 80 eura (večera s tri slijeda).

Ne čini se mnogo

Još je važno spomenuti smještaj. Ako se odlučite za luksuzni hotel s pet zvjezdica, platit ćete prosječno 120 eura jedno noćenje, a ako ste za jeftiniju varijantu (hotel s tri ili četiri zvjezdice), onda ćete izdvojiti od 60 do 85 eura za jednu noć. Ne čini se mnogo ako idete s još barem jednom osobom…