Top Destinacije

Dalmatinska pašticada

 
Tradicionalno dalmatinsko jelo od goveđeg buta, osobito je kvalitetan frikando, najtvrđi komad mesa. Frikando se nabode (špika) pancetom, češnjakom, mrkvom i klinčićima te stavlja u pac od vina ili domaćeg vinskog octa. Peče se u posudi uz razno korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin) i luk. Najveća tajna ovog jela su začini u umaku koji variraju od recepta do recepta, ali osnova su im suhe smokve ili šljive, prošek, crno vino, ružmarin, majčina dušica, muškatni oraščić, lovor, mažuran, cimet, vanilija, itd. Poslužuje se uz domaće makarune ili njoke.

Ka kultura u tučepskim zaselcima

 
U malim tučepskim zaseocima, koji su ostali napušteni i zapušteni nakon što se stanovništvo poslije velikog potresa 1962. godine preselilo nekoliko kilometara južnije prema moru, ostale su žive samo neke konobe. Svakih desetak dana se u jednom zaseoku organiziraju kazališne predstave, izložbe, recitali i koncerti. Napušteni kameni dvorovi postaju  pozornice, a gledateljima nakrcane stare skale, balkoni i krovovi ruševnih kuća ponovno oživljavaju.