Top Destinacije

Paška skuta

 
U procesu proizvodnje sira nastaje tzv. sirutka, koja se uz lagano miješanje zagrijava do vrenja. Tijekom vrenja iz sirutke se izdvaja sir koji se na Pagu naziva skuta. Specifičnog je okusa i s obzirom da je vrlo mekan i topljiv koristi se kao namaz ili nadjev za kolače i palačinke. Skuta sadrži manje od 1% mliječne masti, ne sadrži ugljikohidrate i zbog toga je vrlo pogodna kao dijetni proizvod. Osobito se preporuča kao pomoć pri regeneraciji jetre.

Paška janjetina

 
Tajna ove vrhunske delicije je u načinu života i prehrani paške ovce. Naime, janjci žive na otvorenom kršu i golom kamenjaru na kojem pasu kadulju, slavulju i sitnu travu posutu posolicom koju nanose snažne zimske bure. Vrlo rano se odvaja od ovce te na tržište ide sa težinom od 7 do 10 kg, a upravo janjad te težine smatra se najboljom i najukusnijom. Meso je izrazito mekano, ukusno i jedna je od najpoznatijih delicija otoka Paga.