Top Destinacije

Domaće šurlice

 
Posjetili smo gospođu koja sama u svom domu izrađuje tradicionalnu tjesteninu koja je specifična za otok Krk – šurlice. U smjesu od brašna, žumanjka, soli i maslinovog ulja ulije se kuhana voda. Sve se dobro izmiješa. Naravno, može se miješati strojno, ali najbolje se miješa ručno. Tijesto se izradi na dasci i pusti da odstoji jedan do dva sata. Uz pomoć igle za pletenje tijesto se oblikuje i ostavlja da se suši dva dana.
Šurlice se najčešće poslužuju uz razne gulaše, osobito od govedine. Od slične smjese tijesta rade se domaći makaruni, još jedan specijalitet koji se najradije poslužuje uz gulaš od piletine.
Kuha se kao i ostala tjestenina, nekoliko minuta u kipućoj vodi.
Imali smo priliku vidjeti i lutke obučene u tradicionalne nošnje iz ovog kraja.
Običaj je da se gosti ponude kavom i domaćim fritulama. Kao pristojni gosti, nismo mogli odbiti fritule koje su možda i najbolje koje smo ikada probali.  Veliki komplimenti našoj dragoj domaćici!

Malinskarska noć

Svake godine održava se tradicionalna Malinskarska noć - dan općine i blagdan Sv. Apolinara zaštitnika župe i mjesta, koja se tradicionalno priređuje 23. srpnja.