Top Destinacije

Frankopan torta

To je barokna slastica čija je tajna receptura stara preko 300 godina i ubraja se među najstarije torte u Europi.
Ime je dobila po kneževima Frankopanima koji su tijekom srednjeg vijeka vladali većim dijelom Primorja.
Po izvornoj recepturi priprema se samo u slastičarnici hotela „International“  i ovdje smo je isprobali. Torta je izvrsna. Slojevi su odvojeni lisnatim tijestom, a u smjesi su muškatni oraščić, cimet, bademi i suho voće. Ukrašena je komadićima marelice. Ostali sastojci su ljubomorno čuvana tajna koju možete pokušati sami razotkriti uživajući u ovoj torti.
U sklopu Dana Torte Frankopan održava se i javna degustacija i pravi mali barokni bal. Kostimirani plesači i barokna glazba za tren su nas  vratili u 17. stoljeće.
 
 

Ad Turres

 
Gradić Ad Turres prvotno je bio postaja i promatračnica na važnoj cestovnoj komunikaciji koja je prolazila kroz Vinodolsku dolinu, a povezivala je važne gradove Carstva; Aquileia (Akvileja), Salona (Solin), Siscia (Sisak). Oko te promatračnice s vremenom se razvija naselje u kojem je tijekom 1. i 2. stoljeća nakon Krista djelovala lokalna keramičarska radionica. Pretpostavlja se da su se ovdje, između ostalog keramičkog posuđa, izrađivale amfore u kojima se vino iz Vinodolske doline izvozilo u sve dijelove Rimskog carstva.