Top Destinacije

Jeste li znali...

 
Prvi torpedo izrađen je u Rijeci 1860. godine. Projektirali su ga i izradili Ivan Luppis, pomorski kapetan te Robert Whitehead, engleski inženjer. Ironično, nazvali su ga „Spasilac obale“.

Jeste li znali...

 
Američki predsjednik Woodrow Wilson je 1919. godine predložio Rijeku za sjedište Lige naroda – preteče Ujedinjenih naroda

Riječki suvenir - Morčić

 
Ukoliko želite ponijeti zaista originalan suvenir iz Rijeke, svakako odaberite komad nakita s jednim od najprepoznatljivijih simbola Rijeke, popularnim Morčićem. Možete ih pronaći u riječkim zlatarnama ili u uredu Turističke zajednice. Morčić je nastao kao skromna verzija „venecijanskog moretta“. Izrada lika crnca s bijelo-crvenim turbanom osobito je bila značajna u 19. stoljeću te je Rijeka  bila vrlo poznata po svojim moretistima i njihovom umijeću izrade morčića. Danas je ovaj simbol Rijeke iznimno cijenjen te je svoje mjesto pronašao kao zaštitni znak Rijeke na čelu povorke poznatog Riječkog karnevala.
Osim morčića,  zgodan je suvenir i lutka s likom Zvončara – najpoznatijeg ophodnika stočarske pokladne magije u Hrvatskoj. Područje Kastavštine osobito je bogato zvončarskim skupinama.