Top Destinacije

Batana

 
Batana je najrasprostranjenije tradicionalno plovilo u Rovinju. Ona zrcali kontinuitet lokalne materijalne i nematerijalne pomorske ribarske baštine, ali i kontinuitet svakodnevnog života domaćeg stanovništva. Karakteristika batane je ravno dno blago zakrivljeno prema pramcu i krmi.

Frankopan torta

To je barokna slastica čija je tajna receptura stara preko 300 godina i ubraja se među najstarije torte u Europi.
Ime je dobila po kneževima Frankopanima koji su tijekom srednjeg vijeka vladali većim dijelom Primorja.
Po izvornoj recepturi priprema se samo u slastičarnici hotela „International“  i ovdje smo je isprobali. Torta je izvrsna. Slojevi su odvojeni lisnatim tijestom, a u smjesi su muškatni oraščić, cimet, bademi i suho voće. Ukrašena je komadićima marelice. Ostali sastojci su ljubomorno čuvana tajna koju možete pokušati sami razotkriti uživajući u ovoj torti.
U sklopu Dana Torte Frankopan održava se i javna degustacija i pravi mali barokni bal. Kostimirani plesači i barokna glazba za tren su nas  vratili u 17. stoljeće.
 
 

Domaće šurlice

 
Posjetili smo gospođu koja sama u svom domu izrađuje tradicionalnu tjesteninu koja je specifična za otok Krk – šurlice. U smjesu od brašna, žumanjka, soli i maslinovog ulja ulije se kuhana voda. Sve se dobro izmiješa. Naravno, može se miješati strojno, ali najbolje se miješa ručno. Tijesto se izradi na dasci i pusti da odstoji jedan do dva sata. Uz pomoć igle za pletenje tijesto se oblikuje i ostavlja da se suši dva dana.
Šurlice se najčešće poslužuju uz razne gulaše, osobito od govedine. Od slične smjese tijesta rade se domaći makaruni, još jedan specijalitet koji se najradije poslužuje uz gulaš od piletine.
Kuha se kao i ostala tjestenina, nekoliko minuta u kipućoj vodi.
Imali smo priliku vidjeti i lutke obučene u tradicionalne nošnje iz ovog kraja.
Običaj je da se gosti ponude kavom i domaćim fritulama. Kao pristojni gosti, nismo mogli odbiti fritule koje su možda i najbolje koje smo ikada probali.  Veliki komplimenti našoj dragoj domaćici!