Top Destinacije

Uređenje mjesta 6 Naša ocjena
7.00
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici7
Prosječna ocjena korisnika 7.27
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Na krajnjem jugu Istre smješten je njen najveći grad - Pula. U neposrednoj blizini nalazi se međunarodna zračna luka koja će Vam omogućiti brzo i ugodno putovanje.

Pula je grad koji je još od davnina imao veliku važnost. Najraniji zapisi govore o tome da je na ovom mjestu bilo naselje još 1000. godine prije Krista. Pula se spominje u priči iz grčke mitologije o Jasonu i Medeji, koji su oteli zlatno runo.
45. godine prije Krista grad je bio pod upravom Rimljana i već je u to vrijeme imao 30 tisuća stanovnika. Otprilike tada su izgrađeni vodovod, kanalizacija i brojne građevine koje i

 do današnjih dana svjedoče o veličanstvenosti tog grada. Tokom burne povijesti, grad je prolazio kroz vlasti različitih vladara, o čemu svjedoče brojne znamenitosti koje se mogu vidjeti gotovo na svakom koraku.
Svakako najpoznatiji je čuveni amfiteatar ili kako ga se popularno naziva Arena. Sagrađen je u 1. stoljeću i po veličini je šesti amfiteatar u svijetu. Premda su se u njemu u prošlosti odigravale krvave borbe gladijatora, danas on služi prvenstveno kao fantastična pozornica za razne kulturne događaje. U njemu nastupaju neke od najpoznatijih glazbenih zvijezda, izvode se mjuzikli, predstave, a osobiti doživljaj je pratiti filmove za vrijeme Festivala igranog filma.
U prostorijama ispod same Arene nalazi se muzej i mogu se vidjeti razni zanimljivi izlošci iz antičkog doba.

Na samom ulazu u glavnu gradsku ulicu nalazi se Slavoluk obitelji Sergi. Postavljen je u 1. stoljeću u spomen na tri brata obitelji Sergijevaca. Jedan od njih, Lucije Sergi Lepid bio je tribun u rimskoj legiji. Reljef na slavoluku prikazuje ratnu kočiju koju vuku konji. Slavoluk je poslužio kao inspiracija brojnim umjetnicima, a između ostalih i Michelangelu koji ga je ovjekovječio crtežom.
Na kraju ulice nalaze se središnji gradski trg Forum i Augustov hram. Sagrađen je u 1. stoljeću i posvećen prvom rimskom caru Augustu. U njemu se mogu razgledati rimske antičke skulpture od kamena i bronce.

Posjetili smo Arheološki muzej gdje smo uživali u nestvarno lijepim eksponatima sakupljenim diljem Istre koji pripadaju razdobljima od prapovijesti do srednjeg vijeka.
Odmah pokraj Arheološkog muzeja nalaze se ostaci Malog rimskog kazališta. Sačuvani su ostaci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta.
Na Kaštelu iznad grada nalazi se Povijesni i pomorski muzej Istre. U 18 muzejskih zbirki možete razgledati preko 50 tisuća predmeta. Osobito su značajne zbirke starih razglednica, karata, oružja, odora i vojne opreme te pomorstva. S Kaštela se također pruža prekrasan pogled na grad i svakako ga treba posjetiti.
U Puli se nalaze još brojne znamenitosti i muzeji i vrijedno je odvojiti malo vremena kako biste sve istražili i pogledali.

 

ŠETNJA GRADOM

Bijeg od jakog podnevnog sunca najbolje je potražiti u tunelima Zero Strasse - izložbenom prostoru smještenom u tunelima ispod grada. S obzirom da je temperatura vani preko 30 stupnjeva, a u tunelima oko 14, prilično je ugodno, pa čak i prohladno u laganoj ljetnoj odjeći. Kompleks tunela počela je graditi Austrija radi zaštite svoje ratne luke. Mreža podzemnih tunela dugačka je 40-ak kilometara. Tuneli su se u 2. svjetskom ratu koristili kao sklonište za stanovništo i u njih je moglo stati 60 tisuća ljudi. U glavnom tunelu, koji je otvoren za posjetitelje, mogu se vidjeti tzv. „suhi zahodi“. U njima su ljudi obavljali nuždu u metalne kante, koje bi praznili tijekom stanki između bombardiranja.
 
 
TRŽNICA
 
Pulska tržnica otvorena je još 1903. godine i bila je vrlo popularna zbog korištenja tada novih materijala, željeza i stakla. Zavirili smo na štandove s voćem i povrćem u potrazi za osvježenjem i ugodno popričali s prodavačima. Kupili smo svježe voće, oprali ga na otvorenoj slavini na tržnici i kao pravi turisti, u slast ga pojeli u šetnji gradom.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Pula ima lijepo uređene plaže o kojima možete više saznati u rubrici PLAŽE.
 
Gastronomska ponuda u okolici Pule nama je bila osobito zanimljiva - u kojim smo specijalitetima uživali pogledajte u GASTRO KUTKU.
 

OCJENA DESTINACIJE

Mišljenja smo da Pula ima puno toga za ponuditi. Možda bi bilo dobro još više iskoristiti prekrasne antičke spomenike i oživjeti duh antičkog doba kostimiranim animatorima i zabavljačima tokom cijelog ljeta.
Kao dobre strane možemo izdvojiti sjajne antičke spomenike i brojne muzeje, Brijune koji su vrhunska atrakcija i ljubaznost domaćina koja je stvarno besprijekorna. S parkiranjem u Puli nećete imati nikakvih problema.

Loše strane su nedostatno uređenje grada, osobito fasade u strogom centru.

Nakon svega viđenog, sigurni smo da će Pula u nadolazećim godinama biti veliko iznenađenje hrvatskog turizma.
 
 
NE PROPUSTITE!
 
 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!